Економіка України зросла на 5,3% у 2023 році, не зважаючи на атаки Росії, – Bloomberg

Поділитися:

Минулого року економіка України зросла на 5,3%, оскільки вона відновила контроль над чорноморським експортним коридором і зібрала чудовий урожай, незважаючи на триваючі російські ракетні атаки та атаки безпілотників.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Згідно з попередніми даними Державної служби статистики в четвер, економіка зросла на 4,7% у жовтні-грудні, третій квартал поспіль. У 2022 році економіка скоротилася майже на 30% після того, як президент Росії Володимир Путін віддав наказ про вторгнення.

У той час як російські атаки завдали шкоди енергосистемі, портам, залізницям та енергетичним об’єктам, в Україні відбулося певне відновлення зростання, оскільки експорт сільськогосподарської продукції відновлюється, а вітчизняні підприємства адаптуються до нових вимог.

«Українська економіка продовжувала демонструвати надзвичайну стійкість у 2023 році», — йдеться у звіті МВФ минулого тижня. «Однак у 2024 році знову з’являться зустрічні вітри, і очікується, що зростання пом’якшиться до 3%–4% через невизначеність щодо триваючої війни та оскільки обмеження поставок стають більш обов’язковими».

Виклики залишаються. Польща висунула вимогу заблокувати деякі продажі українськими продуктами харчування до Європейського Союзу, щоб захистити своїх власних фермерів, що є однією з ознак втоми серед союзників країни. Затримки зовнішньої допомоги від США та ЄС випробовують здатність Києва захищати себе та фінансувати свій бюджет. Українська армія намагається зберегти живу силу для захисту від наступу Росії, а роботодавці стикаються з дедалі більшою нестачею робочої сили.

Нагадаємо, США та Велика Британія перевіряють понад 20 мільярдів доларів криптовалютних транзакцій, які пройшли через російську віртуальну біржу.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...