Місія МАГАТЕ відправилась на ЗАЕС, там відключився один із енергоблоків

Поділитися:

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вирушила із Запоріжжя на атомну електростанцію в захопленому Енергодарі попри повідомлення про інтенсивні обстріли. Про це повідомляє Reuters.

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що місія знає про посилення військової активності в районі атомної електростанції, але продовжує слідувати своєму плану –відвідати ЗАЕС і зустрітися з його персоналом.

«Зайшовши так далеко, ми не зупиняємося», – сказав Гроссі.

Сьогодні, 1 вересня, мер Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що від самого ранку місто під постійними мінометними обстрілами. Пізніше загарбники відкрили вогонь із РСЗО та з гелікоптерів. Також є повідомлення про загиблих і поранених.

Тим часом в «Енергоатомі» повідомили, що через  російські обстріли на Запорізькій АЕС знову відключився 5-й енергоблок.

«1 вересня о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок. Крім того, пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів», –повідомляє компанія.

В «Енергоатомі» зауважили, що це вже вдруге протягом останніх 10 днів дії російських окупантів призвели до відключення блока та знеструмлення станції.

За інформацією відомства, енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України й одночасно заживлює власні потреби ЗАЕС.

Нагадаємо, від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник ЗАЕС – Енергодар – перебувають під окупацією російських військ. В останні тижні кількість обстрілів ЗАЕС збільшилась, що викликало занепокоєння та побоювання ядерної катастрофи. 25 серпня сталося вперше в історії станції повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі. ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Напередодні прибуття місії МАГАТЕ на ЗАЕС, 31 серпня, окупаційна влада Запорізької області заявила про відмову робити «спец перепустку для проїзду делегації МАГАТЕ, а російські державні агенції повідомили про «запобігання теракту» на Запорізькій АЕС і затримання «групи українських диверсантів».

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...