Усі енергоблоки ЗАЕС відключені від мережі

Поділитися:

Станом на 9:00 26 серпня 2022 року всі енергоблоки Запорізької АЕС відключені від енергомережі. Про це повідомляє Енергоатом.

Власні потреби станції в електроживленні наразі забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України.

Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України також відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі.

Зауважень до роботи обладнання та систем безпеки немає.

Міністр енергетики України Герман Галущенко закликав МАГАТЕ та ООН приїхати на ЗАЕС. Про це він увечері 25 серпня написав написав.у Facebook.

«Російські окупаційні війська обстрілами території навколо ЗАЕС спровокували зміни у стабільності станції. Вперше в історії ЗАЕС було повністю відключено від мережі», – написав посадовець.

Він зауважив, що цього разу українських енергетикам вдалося убезпечили світ від «можливих катастрофічних наслідків». Але, як заявив Галущенко, присутність біля станції російських військових – це «постійний тригер можливої ​​ядерної катастрофи», адже їхні кроки не можна «передбачити».

«Хочу ще раз звернутися до світової спільноти: спільна місія МАГАТЕ та ООН на ЗАЕС повинна мати мандат для дослідження не лише норм забезпечення ядерної безпеки, а й зовнішніх компонентів безпеки, насамперед тих, що стосуються зброї та її застосування російськими військовими на території станції та біля неї», – заявив міністр.

За його словами, негайна деокупація та демілітаризація ЗАЕС – єдиний шлях, щоб Європа «могла спокійно спати і не боятися ядерних хмар у своєму небі».

Напередодні, 25 серпня, вперше в історії відбулося повне відключення Запорізької АЕС від мережі. Увечері у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) заявили, що на ЗАЕС відновлено з’єднання з енергосистемою України, але всі шість енергоблоків залишаються відключеними.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....