Рамштайн-8: підсумки зустрічі для України

Поділитися:

Україна нарешті отримає перші західні основні бойові танки. Утім поки що це не будуть Leopard.

Про підсумки та досягнення зустрічі 20 січня у форматі контактної групи з оборони України Рамштайн-8 розповіли під час прес-конференції міністр оборони США Ллойд Остін та голова об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

«Ми сповнені рішучості підтримати Україну стільки, скільки треба. путін не розраховував на рішучість і України, української армії, нашу рішучість. Це вирішальний момент для України та всього світу. Це не момент призупинятися. Український народ дивиться на нас, кремль дивиться на нас, історія дивиться на нас» – заявив Міністр оборони США Ллойд Остін.

Зокрема, за інформацією, Велика Британія надасть ЗСУ танки Challenger 2, а Польща передасть зі своїх «запасів» вже вживані бойові машини піхоти і танки Т-72, які ще залишилися в країні. Від США, Німеччини та Нідерландів Україна отримає ППО Patriot, Канада вже закупила систему ППО NASAMS для подальшої передачі Україні. Також США планують поставити Києву найновіші ракети класу «земля-земля».

Крім цього, Україні нададуть:

  • вертольоти (наразі кількість та тип невідомі)
  • вісім ЗРК Avenger
  • ракети для NASAMS
  • 58 БТР Bradley
  • 90 БТР Stryker
  • 350 позашляховиків
  • 19 гаубиць
  • тисячі артилерійських снарядів

Що ж до надання Україні танків Leopard 2, то їх готові постачати Польща, Фінляндія, Словаччина, Чехія, але за згоди Німеччини. Утім сама Німеччина поки що не готова надати свої Leopard Україні, а також не дала згоди союзникам на їх постачання.

Напередодні намір передати ЗСУ роту танків Leopard 2 озвучила Польща, навіть, якщо Берлін не погодить таке постачання.

«Я думаю, ви вже чули, що німецький міністр оборони сказав, що вони сьогодні не ухвалили рішення щодо танків. Чому ми приділили особливу увагу, так це переконатися в тому, що Україна має необхідні можливості та обороноздатності, щоб досягати успіху прямо зараз», – зазначив Ллойд Остін.

За його словами, Пентагон очікує розв’язання питання про танки ближче до весни, коли ЗСУ перейдуть у контрнаступ. Це пов’язано з тим, що США спробують використати «вікно можливостей між теперішнім часом і навесні», щоб максимально підготувати ЗСУ для користування необхідним озброєнням.

«Ми зосереджені на тому, щоб Україна мала можливості, необхідні їй для досягнення успіху саме зараз», – заявив Ллойд Остін.

Нагадаємо, напередодні одразу дев’ять країн Європи та Канада заявили про надання Україні додаткової «безпрецедентної допомоги». Міністри оборони Естонії, Великої Британії, Польщі, Латвії, Литви, Данії, Чехії, Німеччини, Нідерландів, Словаччини та Іспанії закріпили свої наміри у спільній заяві «Талліннська декларація».

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
24 Березня 2024 року - 20:24
Десять пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у...
21 Березня 2024 року - 17:07
Важлива новина для всіх хто хоче бути корисним на своєму...
21 Березня 2024 року - 15:53
За рішенням Кабміну та після обговорення з міжнародними представниками, сторінку...
21 Березня 2024 року - 13:14
Куба - екзотичний острів, який у багатьох асоціюється з Че...