У ЄС хочуть скасувати спрощену процедуру видачі віз для росіян

Поділитися:

Міністри закордонних справ Євросоюзу планують призупинити дію угоди ЄС про спрощений візовий режим з росією. Таку інформацію оприлюднила газета Financial Times із посиланням на трьох чиновників, які брали участь у переговорах. Це рішення керівники МЗС країн ЄС планують ухвалити на дводенній зустрічі в Празі, яка почнеться у вівторок, 30 серпня.

«Неприпустимо, щоб російські туристи прогулювалися нашими містами та набережними. Ми повинні надіслати сигнал населенню росії, що ця війна неприпустима, неприйнятна», — сказав високопоставлений європейський чиновник.

Європейські чиновники очікують на жорсткі дебати в Празі за масштабами обмежень, оскільки Німеччина, Австрія та південні країни ЄС залежать від російських туристів і чинитимуть опір.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель теж зазначив, що заборона на в’їзд для всіх росіян до Євросоюзу – це «не дуже хороша ідея», тому що багато громадян росії хочуть залишити країну.

Тим часом лідери країн Балтії дали зрозуміти, що на регіональному рівні можуть заборонити видачу російських віз, якщо ЄС не матиме твердої позиції з цього питання. Президент Литви Ґітанас Науседа вважає, що всі росіяни є відповідальними за військове вторгнення в Україну.

«Сьогодні ми обманюємо себе, що це війна путіна і російський народ не має до неї жодного стосунку. На жаль, це не так, російський народ підтримує війну”, — заявив він.

Якщо європейські чиновники все ж перервуть угоду з москвою, росіянам доведеться готувати більше документів для отримання шенгенської візи. Їхні заявки розглядатимуть довше, а консульський збір за оформлення візи збільшиться з 35 до 80 євро.

Нагадаємо, що в Європарламенті схвалювали ідею заборони на в’їзд до ЄС туристам із росії. Глава Європейської народної партії Манфред Вебер складно уявляє ситуацію, коли в країнах ЄС є українські біженці та росіяни, які насолоджуються життям.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу підтримав максимальне скорочення переліку підстав для видачі віз росіянам. Санкції мають посилити тиск на росію, щоб війна в Україні припинилася.

За заборону на видачу шенгенських віз громадянам рф виступили п’ять країн: Естонія, Литва, Чехія, Фінляндія і Данія.

У росії на тлі подібних заяв за останні два тижні кількість заявок на шенгенську візу зросла на 40%.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...