Україна чекає на підтримку США

Поділитися:

Думки у виданні The Hill докторки філософії, виконавчої директорки Інституту Маккейна, колишньої заступниці помічника міністра оборони США з питань Росії, України і Євразії Евелін Фаркас.

Частина Конгресу, що виступає проти допомоги Україні, поділяє спільну з Кремлем думку про те, що українці всеодно програють війну. Я щойно повернулась з Києва, де зустрічалася з українськими високопосадовцями, брала участь у конференції з безпеки, і знайшла вагомі докази протилежного.

Російські жінки продають чоловіків-алкоголіків на війну

Так, труднощі в України – великі. У Росії є переваги – більше людей і змога залучати більше бійців за допомогою вигідних контрактів. Один український чиновник сказав мені, що російські жінки “продають чоловіків-алкоголіків” на війну. Російська вогнева потужність у десять разів більша, ніж українська. Їх вогонь приблизно в сім разів активніший лише засобами артилерії і мінометів.

Конгрес не схвалив вчасно останній транш підтримки. Це призвело до зростання українських втрат людей і територій, додаткових прогалин у ППО. З подальшим запізненням допомоги нависає ще більше небезпека.

Проте жодне з українських міст, які відійшли ворогу за останні місяці, не є стратегічною втратою. Поки що українці утримують критичні позиції вздовж Дніпра. Один західний журналіст сказав мені, що їхні репортажі виявили надзвичайно рішучий настрій серед українців під перехресним вогнем ворога. Командири змушені нормувати боєприпаси але моральний дух солдат залишається достатньо сильним, щоб утримувати лінію фронту.

Попри проблеми, кількість позитивних новин зростає. По-перше, морська сфера. Протягом останнього року Україна систематично знищувала російський Чорноморський флот, змушуючи решту його кораблів відступити в російські територіальні води.

Використовуючи ракети великої дальності Storm Shadow і власні морські дрони, українці встановила торговельний коридор, що обіймає західну частину Чорного моря, вздовж територіальних вод союзників по НАТО з Румунії і Болгарії.

Регулярна торгівля на рівні, що був до лютого 2022-го, практично відновилася, включаючи основні товари: зерно, залізну руду і сталь, що надходять на зовнішні ринки і, ймовірно, приносять Україні принаймні кілька мільярдів доларів доходів. Буквально в неділю українці здійснила ще одну серію успішних атак на ЧФ РФ, вразивши два десантні катери та військові об’єкти в Криму.

За останні тижні Україна успішно знищила або вивела з ладу близько п’яти російських нафтопереробних заводів. І завдала ударів по більш, ніж десяти за останні два роки. Вони обслуговували внутрішній ринок Росії і її збройні сили, а також можуть зменшити експортні можливості Москви. Видання Financial Times пише, що Вашингтон просив Київ відмовитися від таких ударів, побоюючись зростання світових цін на нафту.

Приблизно в той же час проукраїнські російські сили провели рейди на територію самої Росії, вздовж українського кордону, змусивши частково евакуювати звідти цивільне населення. Хоча вони не захопили й не утримали жодної значної території, це було перше військове вторгнення в Росію з території України з часів Другої світової війни.

Те, що Путін не може захистити свої кордони і народ, тепер є доведеним фактом

Це удар по аргументу Путіна, що він гарантує безпеку і стабільність Росії. Відчуття незахищеності в регіоні поширилося на столицю після жахливих терактів у Москві. Те, що Путін не може захистити свої кордони та народ, тепер є доведеним фактом.

Хоча українці навряд чи радіють можливому російському наступу наприкінці весни чи влітку, але вважають його ймовірним і готуються. Посадовці, з якими ми зустрічалися, пояснили, що Путіну потрібно показати прогрес, якусь перемогу, щоб виправдати нову мобілізацію.

Підбадьорений своїми сфальсифікованими виборами, він піде в наступ і може знову спробувати пробити сухопутний коридор до Криму. Але такі рішення можуть посіяти насіння військового перенапруження в військах. Цьому можуть теж посприяти вразливі місця щодо спроб росіян наростити оборонне виробництво. Москва досі покладається на західні технології та інструменти, і суворіший санкційний експортний контроль за нинішніх обставин може перешкодити їй отримати доступ до необхідних західних товарів.

Найбільшою потенційною змінною в грі є те, що Україна наближається до отримання заморожених активів на суму $330 млрд, з яких $217 млрд зберігається в Бельгії, а частина – у США. Якщо ЄС і Штати зможуть узгодити механізм передачі цих активів Україні до саміту “Великої сімки” у червні, це стане сильним сигналом Путіну, що час не на його стороні. Ця значна сума дасть Україні змогу боротися та відбудовуватися протягом багатьох років.

Україна перемагає. Єдиний фактор, який може змінити цю реальність – якщо США і ЄС припинять допомагати. Більшість європейців усвідомили, що небезпека настільки велика, що вони не можуть перестати підтримувати українців.

Більшість конгресменів теж розуміють можливі наслідки для нашої безпеки. Ми не повинні дозволити меншості в Конгресі спонукати політику США до безрозсудної бездіяльності.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...