Рамштайн-7: стало відомо, що отримає Україна від партнерів

Поділитися:

Черговий, сьомий Рамштайн, проходив 16 листопада у форматі он-лайн, але на тлі найбільш масованого з початку повномасштабного вторгнення ракетного удару росії по містах України та падіння ракет у сусідній Польщі.

За результатами зустрічі сьомого засідання Контактної групи з питань оборони України було ухвалено рішення надати Україні додаткове озброєння для її протистояння російській агресії.

Зокрема, шість країн публічно оголосили про нові пакети військової допомоги Україні.

Так, за словами глави Пентагону Ллойда Остіна, Швеція зобов’язалася виділити пакет допомоги на $287 млн, що включає системи ППО. При цьому уряд Швеції надасть окремий зимовий пакет допомоги Україні на 60 млн доларів.

Іспанія пообіцяла направити дві додаткові системи ППО HAWK та ракети до них. Крім того, ЗСУ отримають батарею 105 мм гаубиць та 77 тисяч комплектів зимової форми.

Канада додатково виділить 360 млн. доларів на військову допомогу Україні, які підуть на військову та телекомунікаційну техніку, засоби спостереження, палива та медобладнання. Додатково Оттава виділить ще 26 млн доларів, з яких: 5 млн дол. – на забезпечення ЗСУ сучасними супутниковими зображеннями, 18 млн дол. та спальні мішки. Також Канада продовжить свою навчальну місію для українських військових у рамках операції UNIFIER, яка зараз діє у Великій Британії, до кінця 2023 року.

Німеччина допоможе Україні із системами ППО, артилерією та боєприпасами для РСЗВ Mars II, запчастинами для кулеметів М2. Також ФРН нададуть три танкові тягачі М1070 та 17 захищених позашляховиків, 24 кулемети MG3, 10 датчиків та глушилок для захисту від дронів, мобільні засоби розмінування, польові обігрівачі, автомобільну техніку та запчастини. А ще — не менш важливо — виділяє Україні 1 млн. євро на відновлення пошкодженої внаслідок обстрілів Росії енергетичної інфраструктури.

Греція оголосила про передачу боєприпасів калібру 155 мм, а Польща про надання артилерії, боєприпасів та ППО малої дальності.

Тим часом США, не чекаючи на зустрічі «Рамштайн», напередодні оголосили про надання допомоги у сфері безпеки в 400 мільйонів доларів. Пакет містить: ракети для систем ППО HAWK; 4 зенітно-ракетні комплекси Avenger та ракети Stinger; боєприпаси для HIMARS; 21 тис. 155-мм артилерійських снарядів; 500 високоточних 155-мм артилерійських снарядів; 10 тис. 120-мм мінометних мін; 100 високомобільних машин (HMMWV); 400 гранатометів; стрілецька зброя, оптика та понад 20 млн набоїв до стрілецької зброї; механічна техніка та захист від холоду; вибухове обладнання для розчищення перешкод; захисне спорядження для холодної погоди.

Також США спільно з Нідерландами та Чехією працюють над модернізацією 90 танків Т-72 для України. Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням виділити ще 37 млрд доларів екстреної допомоги нашій державі, а його радник з питань національної безпеки Джейкоб Салліван повідомив, що Вашингтон надасть ще більше коштів ППО (щоправда, коли це станеться – не уточнив).

Також стало відомо, що Ізраїль дозволив країнам-членам НАТО надавати Україні зброю, яка містить компоненти систем управління вогню та оптико-електронних систем ізраїльського виробництва.

«Весь вільний світ і далі допомагатиме Україні доти, доки вона не переможе», – заявив міністр оборони Олексій Резніков за підсумками «Рамштайну-7».

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...