Останні новини:

Україна лобіює передачу активів росії

Поділитися:

Україна лобіює в Генеральній асамблеї ООН ухвалення резолюції, на основі якої буде створено міжнародний механізм компенсації для арешту російських державних активів за кордоном на суму до $300 мільярдів.

Про це пише The Guardian із посиланням на джерела.

За даними видання, заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра минулого тижня обговорювала це питання з МЗС Британії. Ці питання також було обговорено в Німеччині, Парижі та Брюсселі та з помічником міністра фінансів США Елізабет Розенберг.

На останній зустрічі у Страсбурзі міністри Ради Європи підтримали принцип репарацій, але поки що розмірковують над його конкретними механізмами.

Частина держав побоюється того, що конфіскація активів російського центрального банку створить прецедент, за яким будь-які західні активи, що зберігаються за кордоном, також можуть бути конфісковані.

Санкційне законодавство Британії та ЄС дозволяє державам заморожувати активи російського центробанку та деяких олігархів, але не передбачає остаточного арешту та односторонньої передачі до фонду для відновлення України.

У червні Міністерство юстиції США заявило, що США та їхні союзники заморозили активи російської еліти на суму $30 мільярдів доларів і активи російського центрального банку на суму 300 мільярдів доларів, які зберігаються за кордоном.

Утім, за словами глави Мінфіну США, законодавство не дозволяє Сполученим Штатам стягнути репарації з РФ, оскільки США не є учасником війни.

Водночас є думка, що США можуть застосувати Закон про торгівлю з ворогом або Закон про міжнародні надзвичайні економічні повноваження.

Репарації підтримали у спільній заяві міністрів фінансів Естонії, Латвії, Литви та Словаччини. Ліз Трасс як міністр закордонних справ Британії раніше висловлювала принципову підтримку ідеї, але останнім часом не повторювала цю пропозицію.

Нагадаємо, 9 вересня у Мін’юсті заявили, що Україна буде домагатися від росії репарацій у розмірі 300 млрд дол. через збитки, завдані повномасштабним вторгненням.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...