У Музеї просто неба відкрили відновлений унікальний 100-річний вітряк з Херсонщини

Поділитися:

У Міжнародний день музеїв, який відмічають щорічно 18 травня, у Національному музеї архітектури та побуту України у Києві знову запрацював унікальний вітряк з Херсонщини. Його реставрували протягом двох років. Роботи велися за підтримки Благодійного фонду “МХП-Громаді”.

Урочисте відкриття у святковий день – важлива подія не тільки для туристів, але і для Музею. Новий експонат зайняв гідне місце у частині «Південь України». Він є окрасою регіону та цікавим об’єктом для всіх – і дорослих, і дітей. Відновлення вітряка з Херсонщини дає надію на те, що так само Україна відновить всю Херсонщину після окупації. Ростислав Карандєєв, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України, сказав з цього приводу так:

«У період, коли ворог намагається нас знищити як народ, стерти нашу ідентичність, особливо цінними стають такі проєкти як відновлення автентичних споруд, підтримка музеїв, дослідження нашої історії. Адже це все формує нас як українців, як націю, яка бореться і стоїть за своє».

100-річна споруда і її історія

Цей вітряк було збудовано на Херсонщині, у селищі Олександрівка, що у Білозерському районі, на зламі століть – 19-го та 20-го. До столиці він потрапив у розібраному вигляді у 1973 році, коли під час експедиції по Херсонщині група вчених зробила висновки щодо необхідності відновлення конструкцій. При цьому будівлі для вітряка, яка традиційно була зроблена з місцевого каміння, вже фактично не було. Отже, вирішили відновити все як потрібно вже у рамках Музею просто неба у Києві, де зібрані найкращі пам’ятки архітектури з усіх регіонів нашої країни.

Час минав, а вітряк так і не ремонтували, поки 27 липня 2021 року не підписали дуже важливий документ: Меморандум про співпрацю між Міністерством культури та інформаційної політики України, міжнародною компанією МХП щодо консолідації зусиль для відродження Національного музею архітектури та побуту України.

«Згідно з кресленнями нам разом зі спеціалістами вдалося реконструювати цей зразок народної архітектури Півдня України. А до відкриття – ще й облаштувати територію навколо, щоб сотні людей з усієї України змогли відчути силу і дух української історії, – сказав Юрій Мельник, голова Наглядової ради Фонд «МХП-Громаді». – Для Фонд “МХП-Громаді” підтримка культурних проєктів важлива тим, що це – про збереження цінностей, сенсів, традицій. Сьогодні наші військові виборюють право українців на життя, власні сенси, свободу і вибір. Культура є важливим фактором в цій боротьбі. Тому сьогодні відкривати цей млин ще символічніше. Цей вітряк – символ стійкості української культури, яка перемогла радянський період і переможе у війні з російською агресією».

Зараз вітряк, як це і було задумано, має двоповерхову будівлю. Перший поверх – це велика комора, де мало б зберігатися зерно, а на другому розташовано жорновий механізм, який було повністю відновлено разом із веретеном та так званою баклушею. Цікаво, що можна роздивитися будівлю не тільки ззовні, але й всередині.

«Національний музей народної архітектури та побуту України є відображенням України в мініатюрі. І той факт, що саме у нас на території відроджується Херсонщина (територія, на яку постійно зазіхає загарбник), дає надію на відновлення її в масштабах країни. Вітряк має форму та механізми, притаманні саме Херсонщині. Його дах тим-то й унікальний, що має форму перевернутого човна, адже родом із морських країв, що відчувається при першому ж погляді на нього», – підкреслила Оксана Повякель, генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України (НМНАПУ).

Разом з вітряком було відкрито ще й Музей їжі від брендів родини МХП на Співочому полі НМНАПУ, а на додаток всі присутні могли насолоджуватися піснями у виконанні рок-гурту Kozak System.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
26 Липня 2024 року - 15:13
Що таке холістична медицина та як її принципи стосуються стоматології?
26 Липня 2024 року - 14:14
24 липня 2024 року на другій зустрічі ком’юніті «Майстерня сенсів»...
23 Липня 2024 року - 17:51
Президент вніс до Верховної Ради законопроєкти про затвердження його указів...