У Києві стартував саміт «Кримська платформа»

Поділитися:

У Києві стартувала Кримська платформа, де зібралося понад 60 іноземних учасників. Зокрема, у саміті беруть участь лідери європейських країн, США, Азії, Латинської Америки та Африки, а також Єврокомісії та Ради Європи, НАТО та Меджлісу кримськотатарського народу.

Через війну в Україні саміт проходить в онлайн-форматі, але незважаючи на це, деякі його учасники вирішили брати участь у ньому особисто, висловивши таким чином підтримку Україні. Так, Президент Польщі Анджей Дуда для участі в ньому приїхав особисто.

Як зазначив глава МЗС України Дмитро Кулеба, рішення провести другий саміт Кримської платформи, навіть під час війни, є принциповим питанням.

«Ми хочемо надіслати дуже чіткий сигнал: навіть якщо – теоретично – ворог знову стоятиме під Києвом, ми все одно плануватимемо деокупацію Криму. Дуже важливо зрозуміти: хоч би як було складно, ми завжди повинні думати стратегічно. Настане час, коли ми деокупуємо свої території. І саміт Кримської платформи – це сигнал саме про це», – наголосив міністр.

На саміті президент Франції Еммануель Макрон вкотре закликав росію припинити війну, яку вона розпочала проти України, та вивести свої війська. Вступаючи в рамках Кримської платформи, він зазначив, що Захід має використати всі формати дипломатії, щоб захистити українську державу та територію у майбутньому.

«Те, що відбувається сьогодні – це не лише війна у частині Європи. Війна стосується універсальних принципів, тобто нашої можливості жити у світі та дружбі… Суверенітет та територіальна цілісність – це фундаментальні та основні цінності та принципи міжнародного порядку», – додав Макрон.

Тим часом, німецький канцлер Олаф Шольц запевнив усіх, що міжнародна спільнота ніколи не визнає імперіалістичну незаконну анексію росією українських територій.

«Сьогодні, коли ми вшановуємо пам’ять жертв сталінізму та фашизму, ми маємо сказати, що міжнародна спільнота ніколи не прийме імперіалістичну незаконну анексію української території з боку Росії… Ми засуджуємо росію за те, що вона намагається силою відібрати в України певні території. Будь-які спроби змінити статус будь-яких частин української території ніколи не отримають зізнання з нашого боку», – заявив Шольц.

Канцлер пообіцяв, що Німеччина і надалі підтримуватиме Україну у вигляді санкцій, а також фінансової та військової допомоги. Він нагадав, що саме рф є відповідальною за те, що світ зіткнувся з продовольчою кризою.

«Ми даємо новий пакет, який також включає деякі системи протиповітряної оборони… Ми продовжуємо допомагати у відновленні України. Наш ринок праці й надалі відкритий всім, хто був змушений тікати від російського терору», – уточнив канцлер ФРН.

Про продовження застосування санкцій до рф сказав і прем’єр-міністр Джастін Трюдо. Під час Кримської платформи він запевнив, що Канада продовжить санкції проти росії та Білорусі. Зокрема, йдеться про обмеження щодо оборонної промисловості.

Нагадаємо, Кримська платформа – перший великий міжнародний переговорний майданчик України з деокупації Криму. Минулого року установчий саміт Кримської платформи у Києві збирав представників усіх країн НАТО та ЄС, що роздратувало росію. У ньому минулого року взяли участь 46 міжнародних делегацій.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....