У Держдепі пояснили, чому не можуть визнати росію – спонсором тероризму

Поділитися:

Включення росії до списку країн-спонсорів тероризму поставить під загрозу угоду про відновлення українського зернового експорту. Такі побоювання є у Держдепі США. Про це повідомляє Politico із посиланням на свої джерела у Державному департаменті США.

Там вважають, що, отримавши статус країни-спонсора тероризму, москва відмовиться від взятих на себе зобов’язань щодо розблокування українських портів.

Згідно з підписаними Україною та росією з Туреччиною та ООН договорами, російські військові не перешкоджатимуть суховантажам з українським продовольством залишати чорноморські порти, а також не використовуватимуть для нападу вільні від мін маршрути, за якими проводить українська армія судна.

У липні Сенат США одноголосно підтримав резолюцію, яка закликає Держдеп визнати росію державою-спонсором тероризму за дії у Чечні, Грузії, Сирії та Україні, які призвели до смерті незліченної кількості невинних чоловіків, жінок і дітей.

Ненсі Пелосі, речник Палати представників США, заявила держсекретарю Ентоні Блінкену, що якщо Держдепартамент не внесе росію до списку терористів, то це зробить Конгрес.

Тим не менш, на сьогоднішній день офіційні особи США поки що утримуються від будь-яких висловлювань з цього приводу, вказуючи лише на те, що остаточне рішення залишається виключно за Держдепартаментом США та його головою Ентоні Блінкеном. На їхню думку, нинішні санкції та експортний контроль, запроваджені США щодо росії, майже рівнозначні тому, що передбачає законопроект.

Як сказано у публікації, американцям фактично забороняється працювати в країнах, включених до «чорного списку» спонсорів тероризму. Тому під дію санкцій можуть потрапити різні компанії, які беруть участь у реалізації зернової угоди та інших економічних зв’язках, важливих для США, зокрема й тих, що стосуються ядерних матеріалів.

Нагадаємо, у списку країн-спонсорів тероризму сьогодні чотири країни: Північна Корея, Сирія, Куба та Іран.

 

 

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...