Олена Нусінова, Закон про акціонерні товариства

Поділитися:

Чим саме закон про Корпоративне Управління, корисний? Які механізми запроваджує цей Закон? про складові Закону, та що відкриває цей Закон для нас в майбутньому.

 

Про це розповість Олена Нусінова, Д. Е.Н . MBA, DBA, експерт з корпоративного управління

– Пані Олено, нещодавно було ухвалено Закон про акціонерні товариства, який визначає порядок створення, діяльності, припинення та виділу акціонерних товариств, їх правовий статус, права та обов’язки акціонерів, розкажіть докладніше?
– Закон про акціонерні товариства, для мене це було повною несподіванкою що його все ж таки приймуть. Я дуже добре пам’ятаю ті часи, коли я працювала ЄБРР і закон тільки започатковувався, але ж після другого читання Закон був дуже змінений, але все одно він містить у собі дуже багато цікавих новел, які покращать корпоративне управління в цілому та дадуть гнучкості підприємствам.

– Наскільки цей Закон своєчасний?
-Я вважаю, що цей закон наразі, і він дуже актуальний на сьогодні. До речі хочу зазначити що він вступить у свою дію з 1 січня 2023 року, але вже сьогодні ми усвідомлюємо, що ми набуваємо дуже класні інструменти.
По-перше, це електронний спосіб голосування, а також приводить низку норм у відповідність до законодавства ЄС та надає можливість запровадження в акціонерних товариствах однорівневої структури управління товариством.
По-друге, це посилення міноритарних акціонерів.
По-третє, це гнучка система управління і звісно ноу-хау це зберігання прав на частки товариств з обмеженою відповідальністю щодо депозитарної системи.
– А більш докладніше про цей Закон?
– Звісно, я зупинюсь на основних, що на мою думку є найбільш актуальними.
По-перше, проведення загальних зборів в електронному вигляді, на сьогодні існує тільки два способи, це очні збори та шляхом опитування (дистанційні збори). Тобто ми маємо більш гнучкість для проведення зборів, а зараз як можна скликати очні збори? Взагалі це не можливо.
По-друге, рішення має бути ухвалено своєчасно і достатньо швидко, так ось, якщо рішення належати до компетенції загальних зборів акціонерів, то наші строки дуже відтерміновуються, тому що, 30 днів на скликання, потім підсумки й т.д…
На сьогодні в Законі передбачено така норма, що, якщо це питання належати до інтересів товариства, то строки можуть бути скорочені до 15 днів.
Ще на чому хочу зробити акцент, це дійсно гнучка система корпоративного управляння, на сьогодні акціонерні товариства мають дворівневу систему корпоративного управління.
Новий Закон передбачає гнучкість, тобто дуальну систему. Підприємство може саме обирати, яка форма управління йому більш підходить. Він може залишити дворівневу систему, а може і перейти чи створити нове підприємство з однорівневою системою і тоді створення дирекції, а не наглядової ради. Це дуже гнучко і є право вибору, а право вибору це завжди добре.
По-третє, ми дуже посилили захист прав наших акціонерів і як правило, як би не було прикро це казати, ми зосереджуємося на правах мажоритарних акціонерів. Сьогодні закон передбачена власна відповідальність менеджменту, що компенсує і права всіх акціонерів, тобто і міноритарних теж.
І на закінчення хочу додати цей Закон офіційно надав можливість наймати радників корпоративного управління та узаконив посаду корпоративного секретаря.

 

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...