На Херсонщині продовжується контрнаступ – що відомо

Поділитися:

Українські військові контролюються усі транспортні шляхи російських окупантів на Херсонщині. Якщо вони помічають рух на будь-якому з мостів чи переправ, – одразу на це реагують. Про це сказала речниця ОК “Південь” Наталія Гуменюк.

«Ми тримаємо під вогневим контролем усі транспортні артерії, які ворог міг би навіть гіпотетично використати для підтягування резервів. А тому будь-який рух на цьому напрямку нами буде одразу припинений», – сказала Гуменюк.

«Новина про наступ на південному напрямку є, вона надихнула українців. Але наразі треба усвідомлювати, що будь-які дії спочатку необхідно завершити, тільки тоді вони будуть результативними. Зараз треба почекати і зрозуміти правила і послідовність дій військових підрозділів», — підкреслила речниця.

Як повідомило американське видання CNN, українські захисники деокупували чотири села на Херсонщині.

«Операція почалася вночі з масованого обстрілу російських позицій і тилу», – сказало українське військове джерело виданню.

Українські військові прорвали російську оборону у трьох місцях та звільнили чотири населені пункти – Новодмитрівку, Архангельське, Томину Балку та Правдине.

Активність на Херсонщині прокоментували у Білому Домі. Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі переконаний, що незалежно від обсягів, масштабів та зони охоплення наступу української армії вплив від дій ЗСУ росіяни вже відчули.

«Росіянам довелося виводити ресурси зі сходу просто через повідомлення про те, що українці можуть більше атакувати на півдні. Тому їм довелося виснажити певні підрозділи на Донбасі, щоб відреагувати на те, що вони явно вважали лише загрозою контрнаступу», – сказав він.

У США назвали контрнаступальні дії українських військових початком «формування» умов для військової операції. Такі «формування» умов є стандартною військовою практикою перед наступом і включають удари по системах озброєння, командування та управління, складах боєприпасів та інших цілях для підготовки поля бою до запланованого наступу. У США вважають, що український контрнаступ, який давно очікувався, включатиме поєднання повітряних і наземних операцій.

Кірбі також зазначив, що росія «як і раніше має проблеми з кадрами» в Україні і вона намагається розширити вербування бойовиків усередині країни, а також “переманити” деяких своїх призовників і контрактників на службу понад встановлені терміни.

«Тепер я розумію, що те, про що ми тут говоримо, – це можливість великого контрнаступу, який відрізняється від більш локального наступу», – сказав Кірбі. Водночас він зазначив, що ідея переходу в наступ не є новою для української армії.

Нагадаємо, 29 серпня ЗСУ перейшли у наступ на багатьох напрямках на півдні нашої країни. Йдеться, зокрема, про Херсонську область, звідки раніше надійшли повідомлення про удари по позиціях рф.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....