«Зернова ініціатива» діятиме ще 120 днів – до 19 березня 2023 року

Поділитися:

Дія «зернової угоди» продовжили ще на 120 днів – до 19 березня 2023 року. Рішення було ухвалено у Стамбулі 17 листопада. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, гарантами безпечного транспортування залишилися, як і раніше, ООН та Туреччина.

Україна за період роботи «зернової угоди», з серпня до 17 листопада, експортувала понад 11 мільйонів тонн агропродукції до 38 країн світу.

Це значний обсяг, але недостатній. У світового ринку немає можливості замінити українську агропродукцію у найближчій перспективі. Водночас можливо збільшити обсяги нашого продовольства для світу», – зазначив Кубраков.

Він також повідомив, що Україна запропонувала включити в угоду порт Миколаїв і зараз очікує на відповідь від партнерів з Ініціативи.

«Ми офіційно звернулися до партнерів з Ініціативи із пропозицією продовжити її мінімум на 1 рік та включити до неї порт Миколаїв. Очікуємо на їхню відповідь», – повідомив міністр.

Напередодні 16 жовтня запрацювала гуманітарна програма Grain From Ukraine. Про неї заявляв президент Володимир Зеленський на саміті G20, закликаючи країни-члени «двадцятки» (крім Росії) приєднатися до програми.

Grain From Ukraine («Зерно з України») покликана запобігти голоду в країнах Африки та Азії. 16 листопада у її рамках судно NORD VIND із 27 тисяч тонн пшениці для Ефіопії вийшло з України.

«З ініціативи президента України Володимира Зеленського розпочато гуманітарну програму GrainFromUkraine. Перший балкер із українською пшеницею вийшов із порту «Одеса». Вантаж був відправлений за підтримки уряду Німеччини та Всесвітньої Продовольчої Програми ООН», – повідомили у Мінінфраструктурі.

Нагадаємо, 22 липня ООН, Туреччина, росія та Україна уклали угоду про «зерновий коридор». Його дія була розрахована до листопада.

29 жовтня Росія заявила про вихід з «зернової ініціативи», але 2 листопада відновила свою участь і почала переговори щодо продовження угоди.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....