Захід готується до застосування ядерної зброї кремлем

Поділитися:

Росії не вдасться застати Захід зненацька. США та інші країни-партнери України вже підготували план дій, якщо все ж путін вирішить застосувати ядерну зброю,.

Про це пише британське видання Financial Times із посиланням на поінформовані джерела.

За їхньою інформацією, кремль вже отримав від Вашингтону попередження про катастрофічні для нього наслідки, якщо все ж вирішить застосувати ядерну зброю.

І попри те, що на Заході вважають малоймовірними погрози путіна, союзники Києва продовжують посилювати свою ядерну пильність.

«Якщо він думає, що погроза мала схилити Україну до капітуляції чи поступок 20% своєї території, чи залякати всіх нас від подальшої допомоги Україні – сталося протилежне», – сказав високопосадовець із США.

Співрозмовники Financial Times зазначають, що у відповідь на ядерний удар проти України навряд чи буде рівноцінна відповідь, але рф може отримати від західних союзників відповідь конвенційними військовими засобами.

«Є дуже багато «червоних ліній», і, напевно, вони не там, де їх «проводить» Путін», – зазначає один з них.

За їхніми словами, Захід оцінює слова путіна з ядерними погрозами як спробу перехопити ініціативу після невдач на полі бою. План кремля може полягати у тому, щоб далі, після псевдореферендумів на окупованих територіях, подавати війну як «оборону нових регіонів росії».

Як стверджують аналітики, якщо путін спробує застосувати ядерну зброю, найімовірнішим сценарієм може бути те, що це буде тактична ядерна зброя — менший, цілеспрямований пристрій, призначений для використання на полі бою — щоб утримати Захід від підтримки України, – вважають офіційні особи та аналітики.

 Розгортання ядерної зброї для застосування – тривалий і комплексний процес і буде швидко помічений розвідувальними супутниками Заходу, тож путін може посилювати свої погрози через кілька кроків, перш ніж дійде до моменту можливого застосування зброї, коментують аналітики, з якими поспілкувались журналісти.

«Путін скоріш буде погрожувати застосувати ядерну зброю і сподіватись отримати поступки, аніж власне застосує її», – вважає Джеймс Ектон, співдиректор програми ядерної політики у Фонді Карнегі за міжнародний мир.

Деякі аналітики зауважують, що застосування ядерної зброї навряд чи змінило би для рф ситуацію на полі бою, з огляду на великі проблеми з координацією російських підрозділів, що спостерігались за час повномасштабної війни.

Судячи з того, як відбувались ракетні удари рф по Україні звичайною зброєю, ядерний удар може піти «не за планом» – наприклад, ЗСУ можуть збити ракету з ядерним зарядом, або ж ракета може збитися з курсу і поцілити не той об’єкт, куди її початково спрямували, каже Павел Подвіг, старший аналітик Інституту ООН з дослідження проблем роззброєння. «Такий ризик є, є велика невизначеність з приводу того, чи буде удар успішним», – коментує він.

Тим часом Президент України Володимир Зеленський не вважає погрози путіна блефом, акцентувавши на створенні силами рф небезпеки для українських АЕС.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...