Євросоюз використає до 90% російських заморожених активів на військову допомогу Україні – Шольц

Поділитися:

Близько 90 відсотків доходів, отриманих від заморожених активів Росії, буде направлено на військові потреби України, заявив канцлер Олаф Шольц. Таким чином, країни Євросоюзу досягли консенсусу щодо використання цих доходів.

“У нас у Європі є консенсус з приводу того, що ми хочемо використати непередбачений прибуток від російських заморожених активів. Це значна сума, яка становить кілька мільярдів на рік. Ми також дійшли угоди, яка зараз фіналізується, про те, що ми також хочемо використати близько 90 відсотків цих коштів для оборонних цілей України», – сказав Шольц.

За його словами, у Євросоюзі також згодні з тим, що ці гроші можуть бути використані для закупівлі зброї “не лише в ЄС, а й у всьому світі”.

У березні глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель запропонував направити 90 відсотків доходів від російських активів, заморожених у Європі, до керованого ЄС фонду, який фінансує військову допомогу Україні.

Як пише Reuters, близько 70 відсотків усіх російських активів, сконцентрованих на Заході, зберігаються у центральному депозитарії цінних паперів Euroclear у Бельгії. Йдеться про цінні папери та кошти російського Центробанку на суму, еквівалентну 190 мільярдам євро (204,67 мільярда доларів).

Остаточне рішення про використання прибутку з цих активів має бути ухвалене на саміті G7 в Італії у червні.

Нагадаємо, США, ЄС та інші країни ввели санкції та заморозили активи Росії та російських олігархів після повномасштабного вторгнення РФ до України. Влітку міністерство фінансів США заявило про блокування активів російських олігархів та Центробанку РФ на суму понад 330 млрд. доларів.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....