ЄС створить спецсуд для росії: «росія має заплатити за свої жахливі злочини»

Поділитися:

У Євросоюзі за підтримки ООН створять спеціалізований суд для розслідування та притягнення до відповідальності винних у злочинах, вчинених росією в Україні. Таку заяву зробила 30 листопада голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, – повідомляє CNN.

«Росія має заплатити за свої жахливі злочини, у тому числі й за злочин агресії щодо суверенної держави. Тому ми пропонуємо створити спеціалізований суд за підтримки ООН, щоб розслідувати злочин агресії рф і переслідувати винних у судовому порядку», – заявила фон дер Ляйєн.

За її словами, ЄС готовий розпочати роботу з міжнародною спільнотою для досягнення максимально широкої міжнародної підтримки для роботи цього спеціалізованого суду.

Збитки, завдані Україні, оцінюються в 600 млрд євро. І, як зазначає голова Єврокомісії, «росія та її олігархи мають відшкодувати Україні збитки та покрити витрати, пов’язані з відновленням країни».

Євросоюз вже заблокував 300 млрд євро Центробанку та 19 млрд євро на рахунках бізнесменів. За словами Фон дер Ляйєн, Брюссель разом із партнерами розробить план конфіскації заморожених російських активів, щоб потім передати їх на відновлення України та для компенсації збитків, завданих війною росії.

«Ми працюватимемо над міжнародною угодою з нашими партнерами, щоб зробити це можливим. І разом ми знайдемо законні способи досягти цього», – сказала вона.

Нагадаємо, Парламентська асамблея НАТО прийняла пропозицію України та визнала росію державою-терористом, а також виступила за створення спеціального Міжнародного трибуналу для покарання військових злочинців, у тому числі й вищого керівництва росії.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...