Українських військовополонених обміняли на Медведчука

Поділитися:

У ніч на 22 вересня 215 українських захисників повернулися з російського полону на Батьківщину. Серед звільнених 188 захисників «Азовсталі» та Маріуполя. Це військові з батальйону «Азов» (108 людей), 9 прикордонників, поліцейські, працівники СБУ.

В обмін на захисників України росія отримала Віктора Медведчука і 55 своїх військових.

За словами президента Зеленського, операція готувалася тривалий час, і росія в обмін на Медведчука готова була спочатку повернути лише 50 українців.

«Ми говорили. Наполягали. Число 50 зросло до двохсот… ми обміняли одного фаната росії на 200 воїнів», – сказав Зеленський.

Як зазначив президент, віддати Медведчука за справжніх воїнів – не шкода. Той уже пройшов усі слідчі дії, передбачені українським законодавством.

«Україна отримала від нього все, що необхідно для встановлення правди в межах кримінальних проваджень», – зазначив Зеленський.

Серед звільнених також і пʼять бойових командирів, за яких, за словами президента, довелося найдовше і найскладніше поборотися.

Це – Сергій Волинський «Волина», Святослав Паламар, Денис Прокопенко «Редис», Олег Хоменко, Денис Шлега.

Зеленський назвав їх супергероями і сказав, що їм загрожувало найжорстокіше.

Із 108 звільнених бійців «Азову» – восьмеро були поранені під час російського теракту в Оленівці.

«В обмін на них ми віддали 55 тих, хто не заслуговує ані жалю, ані співчуття, ані взагалі будь-яких слів. Тих, хто воював проти України. І тих, хто зрадив Україну. Тих, хто нам з вами точно не потрібен», – заявив президент.

В обміні, за словами Зеленського, Україні допомогла Туреччина, зокрема президент Реджеп Ердоган, під протекцією якого до завершення війни перебуватимуть звільнені командири.

Крім українських військових, вдалося також звільнити й десятьох іноземних громадян, які перебували в російському полоні: п’ятьох громадян Великої Британії, двох громадяни США, по одному громадянину Марокко, Швеції та Хорватії. Усіх їх росіяни засудили до довгих термінів ув’язнення чи смертної кари. Вони повернуться додому за посередництва Саудівської Аравії.

124 захисники, звільнені з полону, належать до офіцерського складу, 89 — до рядового й сержантського складу.

Серед звільнених керівник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, парамедикиня Катерина Поліщук з позивним «Пташка» та старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов, військовий медик Мар’яна Мамонтова, яка перебувала у полоні вагітною. Повний список звільнених опубліковано тут

Цей обмін є найбільшим з 24 лютого. На звільнених захисників та захисниць чекає процес реабілітації, адаптації, відновлення та лікування.

Нагадаємо, більшість із звільнених потрапили у полон у травні під час оборони Маріуполя, коли після домовленості сторін захисники «Азовсталі» за наказом командування здались росіянам. Тоді у полон потрапили понад дві тисячі бійців. Невелику частину з них обміняли раніше, а близько 50 азовців росіяни вбили під час вибуху у колонії в Оленівці.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....