Україна офіційно закликає виключити росію з ООН

Поділитися:

26 грудня Україна ініціювала процес позбавлення росії статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та виключення її з організації у цілому.

«Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування російської федерації в ООН, позбавити рф статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому», йдеться у заяві міністерства закордонних справ України.

У відомстві нагадують, що питання членства рф  в Організації Об’єднаних Націй, як і її перебування в Раді Безпеки ООН, не було врегульоване відповідно до міжнародного права. У Статуті ООН немає слів «російська федерація», а країна не пройшла процедур і кроків для набуття членства, передбачених документом – як це зробили, приміром, Чехія і Словаччина після того, як  Чехословаччина припинила існування. росія зайняла крісло постійного члена Радбезу на підставі листа президента РРФСР Бориса Єльцина на ім’я генерального секретаря ООН.

«Таким чином, російська федерація ніколи не проходила правомірної процедури набуття членства і займає місце СРСР в Раді Безпеки ООН незаконно. З юридичної та політичної точок зору може бути лише один висновок: росія – узурпатор місця Радянського Союзу в Радбезі ООН», – зауважує МЗС.

У заяві наголошується, що ані домовленість групи країн колишнього СРСР, ані думка юридичного радника Секретаріату ООН не можуть підміняти чинний Статут.

«Це був безпрецедентний випадок в історії ООН, коли країна нав’язала своє членство в Організації одностороннім рішенням, а країни-члени ООН були позбавлені статутного права висловити свою позицію шляхом голосування», – підкреслює відомство.

Як зазначається у документі, українські дипломати вважають, що, керуючись принципом рівноправності членів ООН, росія має пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни.

«При цьому повернення російської федерації до ООН у майбутньому може розглядатися лише за умови дотримання нею критеріїв членства ООН. Дотримання визначеної Статутом процедури відновить право кожної держави-члена проголосувати у Генеральній Асамблеї щодо доцільності прийняття російської федерації до складу ООН – статутне право, якого вони були позбавлені 31 рік тому», – наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

Водночас МЗС нагадує, що дії рф як постійного члена Радбезу ООН та члена ООН загалом не відповідають принципам миролюбності та гарантування миру, наводячи як приклад агресію проти України, Молдови, Грузії, Республіки Ічкерія та ін.

«Дії російської федерації протилежні поняттю «миролюбності». Три десятиліття її незаконного перебування в ООН позначені війнами та захопленням територій інших країн, силовою зміною міжнародно визнаних кордонів, намаганнями задовольнити загарбницькі та неоімперські амбіції», – йдеться в заяві.

У відомстві наголошують, що виключення рф  з Ради Безпеки ООН та Організації в цілому має вирішуватись усіма членами ООН.

«Україна ініціює комплексний процес, спрямований на досягнення цілей цієї заяви, та у цьому контексті готова до взаємодії з іншими країнами для спільного захисту Статуту ООН і міжнародного права від руйнівного впливу російської федерації», – підсумовують у МЗС.

Як відомо, у вересні позбавити росію членства в Радбезі ООН закликав голова Європейської ради Шарль Мішель.

«Коли постійний член Ради безпеки ООН розпочинає непровоковану і нічим не виправдану війну, війну, засуджену Генасамблеєю ООН, його відсторонення від Ради безпеки має бути автоматичним», — наголосив голова Євроради.

Нагадаємо, 20 грудня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна готує офіційні кроки, щоб довести незаконне перебування рф у Раді безпеки ООН.

Він також звинуватив ООН у бездіяльності щодо направлення місії для вивчення ударів рф за допомогою іранських безпілотників по цивільній інфраструктурі України.

росія — одна з п’яти постійних членів Радбезу ООН. Вона має право вето і блокує резолюції щодо України. Зокрема, 1 жовтня рф наклала вето на резолюцію Радбезу із засудженням анексії українських територій.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...