У Польщі впали ракети російського виробництва – є загиблі

Поділитися:

Напередодні вдень, коли російські військові обстрілювали Київ та інші українські міста, зокрема західні, у польському селі Пшеводув, що біля кордону з Україною, впала ракета, внаслідок чого загинуло двоє людей.

Влада Польщі заявила, що ракета була російського виробництва.

«15 листопада 2022 року відбувся черговий багатогодинний обстріл збройними силами російської федерації всієї території України та її критичної інфраструктури. О 15:40 в районі села Пшеводув Грубешевського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинули двоє громадян Республіки Польща», – йдеться у повідомленні польського МЗС.

Однак агентство Ассошіейтед Прес з посиланням на американських чиновників повідомило, що ракета, що впала в Польщі, ймовірно, була випущена українськими ППО.

За словами співрозмовників агентства, українські військові, ймовірно, випустили її по російській ракеті, що наближалася під час масованої атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури України.

Про те, що ракета, що впала, навряд чи була випущена з росії, заявив і президент США Джо Байден, який скликав на екстрену зустріч лідерів країн G7 і НАТО, які брали участь у саміті G20 на Балі.

«З точки зору траєкторії малоймовірно, що вона була випущена з росії, але ми подивимося», – сказав Байден за підсумками зустрічі.

Проект Ukraine weapons tracker, який проаналізував опубліковані в соцмережах фотографії уламків ракети, що впала в Пшеводуві, вважає, що це частини двигуна ракети серії 5В55 розробленої в СРСР системи С-300.

У той же час прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак, виступаючи на прес-конференції на Балі, наголосив на необхідності спочатку встановити факти, але резюмував: «Ми всі повинні ясно розуміти: нічого цього не сталося б, якби не російське вторгнення в Україну» .

У російському міністерстві оборони заявили, що «не мають жодного відношення» до інциденту, а заяви про те, що у Польщі могла впасти російська ракета, назвали «навмисною провокацією з метою ескалації обстановки».

Водночас в Офісі президента України зробили заяву: відповідальність за загибель людей у ​​Пшеводуві в будь-якому разі несе росія.

«Умисел, засоби виконання, ризики, ескалація – це все лише росія. І тут не може бути жодних інших пояснень будь-яким ексцесам із ракетами. Тому що коли країна-агресор завдає навмисного масованого ракетного удару по всій території великої країни на європейському континенті своєю застарілою радянською зброєю (ракети класу Х), трагедія рано чи пізно відбувається і на територіях інших держав», – сказав радник глави офісу президента Зеленського Михайло Подоляк.

Уряд Польщі ухвалив рішення підвищити боєздатність деяких військових підрозділів після вибуху, а також розглянути можливість задіяти статтю 4 Договору про НАТО.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
24 Березня 2024 року - 20:24
Десять пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у...
21 Березня 2024 року - 17:07
Важлива новина для всіх хто хоче бути корисним на своєму...
21 Березня 2024 року - 15:53
За рішенням Кабміну та після обговорення з міжнародними представниками, сторінку...
21 Березня 2024 року - 13:14
Куба - екзотичний острів, який у багатьох асоціюється з Че...