У Брюсселі пройшла шоста зустріч групи союзників «Рамштайн»

Поділитися:

12 жовтня, на тлі масованого ракетного обстрілу російськими окупантами українських міст та об’єктів інфраструктури, у Брюсселі відбулася чергова зустріч у форматі «Рамштайн», або Контактної групи з питань оборони України. У ній взяли участь представники майже 50 країн — членів Альянсу та союзників НАТО.

Шостий «Рамштайн» приніс Україні ще більшу підтримку від західних партнерів у її війні проти російських окупантів.

Так, планується не лише зміцнити якнайшвидше українську систему ППО, а й надати Україні всю необхідну техніку для наступальних операцій.

«Ми надамо системи настільки швидко, наскільки це фізично можливо», – заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Зокрема, США готові до створення в Україні інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони, в якій поєднуватимуться засоби малої, середньої та великої дальності. 

«Комбінація всіх цих засобів дозволить закрити повітряний простір російським літальним апаратам», – сказав голова об’єднаного комітету начальників генштабів США Марк Міллі. На разі, йдеться про конкретні райони та об’єкти, які потрібно першочергово захистити.

«В останні кілька днів росія посилила удари по цивільній інфраструктурі, електростанціях і дамбах. Росія навмисно завдала ударів по цивільній інфраструктурі з метою заподіяти шкоду цивільному населенню. Їхньою метою були люди похилого віку, жінки та діти України. Невибіркові та навмисні атаки на цивільні об’єкти. Ці дії є військовим злочином та порушенням міжнародних правил ведення війни. Ці системи ППО та відповідні боєприпаси є критично важливими для України, щоб продовжувати боротьбу, і вони використовують цю зброю дуже добре», – додав Міллі

Також США планують передати ЗСУ вісім установок NASAMS, з них 2 – найближчим часом.

 За словами Остіна, США зроблять усе можливе, щоб Збройні сили України були ефективними на полі бою, і продовжували відвойовувати українські території, незважаючи на те, що зима «завжди виклик» під час війни.

Водночас Велика Британія вже у найближчі тижні готова поставити Україні для американських зенітних ракетних комплексів NASAMS ракети середньої дальності AIM-120 (AMRAAM). Відповідну заяву зробили міноборони країни.

Крім того, до України надійдуть з Північного Альбіону сотні безпілотників для української розвідки та 18 гаубиць – на додачу до 64 уже поставлених.

Своєю чергою Німеччина пообіцяла передати незабаром додаткову зброю.  Йдеться про нові самохідні гаубиці та ракетні установки залпового вогню MARS II – аналог HIMARS на гусеничному ходу. Також Україні буде передано нові PzH2000.

«Зустріч у форматі «Рамштайн» відбувається в особливий час: російські ракетні удари та часткова мобілізація в росії, фіктивні референдуми, український контрнаступ. Ми координуємо нашу постійну підтримку. У найближчі кілька тижнів Україні буде передано більше PzH 2000 та MARS II», – зазначається у повідомленні.

Надасть військову допомогу Україні і Франція. Зокрема, Президент Еммануель Макрон пообіцяв надати Україні додаткові системи ППО, радари і боєприпаси, а також 6 самохідних артсистем Caesar – на додачу до переданих 18.

З Канади відправлять артснаряди, зимове обмундирування та камери для дронів на загальну суму 47 млн дол.

А міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила про надання Україні додаткових зенітних ракет на 15 млн євро.

Як заявили усі учасники «Рамштайну», їхнє підвищене бажання допомогти Україні – активоване терористичними ракетними атаками росіян, які вони здійснили у понеділок.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...