У Бахмуті наближається кульмінація – твердження аналітиків ISW

Поділитися:

Російський наступ на Бахмут дійшов своєї кульмінації та, ймовірно, скоро завершиться. Окупанти виснажили свої ресурси і не зможуть продовжувати атаку.

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни.

За твердженням аналітиків, виснаження змусить окупантів прийняти оборонну позицію або взяти оперативну паузу, а відтак – росіяни можуть залишити спроби захопити Бахмут.

«Точки, в якій сили більше не мають можливостей продовжувати свої операції, наступальні чи оборонні», а також «коли сили не можуть продовжувати атаку і повинні зайняти оборонні позиції або взяти оперативну паузу», – йдеться у звіті.

Підставою для такого висновку в ISW наводять безперешкодні поїздки українських високопосадовців на передову. Зокрема 27-28 грудня очільник розвідки Кирило Буданов відвідував Бахмут, де був на відстані щонайменше 600 метрів від раніше зафіксованої російської передової лінії військ. Це підтверджує попередні повідомлення в українських соцмереж про те, що ЗСУ 21 грудня провели тактичну контратаку, відтіснивши сили рф від околиць Бахмута, – пояснюють експерти.

Ще одним фактором, який вказує на виснаження росіян, є те, що їхні війська в районі Бахмута більше не діють у вигляді ротно-батальйонних тактичних груп. Натомість воюють лише невеликими загонами з 10-15 осіб.

Крім того, швидкість просування та інтенсивність атак окупантів серйозно зменшилася. Зокрема на тлі обмежень в особовому складі та боєприпасах.

Ймовірно такий хід подій не дозволить росіянам підтримувати високі темпи наступальних операцій у цьому районі в найближчій перспективі. Однак такі атаки, ймовірно, покладатимуться на групи розміром не більше взводу, і будуть малоефективними та навряд чи принесуть значні оперативні успіхи.

«Високий рівень виснаження сил РФ, відповідальних за наступ на Бахмут, може прискорити досягнення кульмінації, якщо тільки для підтримки наступу і відтермінування чи запобігання його кульмінації не буде надіслано значну кількість регулярних підрозділів армії РФ», — прогнозують експерти ISW.

Утім попри виснаження окупантів, на переконання аналітиків, росіяни можуть готувати операції на Луганщині. Утім незрозуміло, це будуть оборонні чи наступальні операції. ISW зазначає, що росіяни продовжують накопичувати техніку та сили у Луганську. Сюди, ймовірно, було перекинуто підрозділи ВДВ, які раніше діяли у Херсонській області. Крім того, у бойових операціях у Луганській області війська рф використовують термобаричні артилерійські засоби, що може свідчити про пріоритетність операцій у цьому районі. При цьому 26 грудня українська розвідка повідомила, що кремль призначив нового командувача Західного військового округу (ЗВО), підрозділи якого є основними силами, що діють на луганському напрямку, а зміна командування «може вказувати на спроби підтримати нові рішучі дії в цьому районі», – зазначають експерти Інституту.

«Вищезазначені ознаки можуть свідчити про те, що російські війська в Луганській області готуються до наступальної операції, як раніше прогнозував ISW», — зазначають аналітики Інституту.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...