США схвалять передачу Німеччиною Україні танків Leopard 2 – Бундестаг

Поділитися:

США погодять передачу Німеччиною Україні танків Leopard 2. Таку інформацію на своїй сторінці у Твіттері опублікувала глава оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман.

«Це також було підтверджено під час мого візиту до Вашингтону під час усіх дискусій у Державному департаменті, Конгресі та Сенаті. Наші партнери очікують, що Німеччина виконає свої зобов’язання. Ми не повинні залишати Україну. Вам потрібні танки», – вказала Штрак-Циммерман.

Раніше німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung повідомило з посиланням на джерела, що радник президента США з питань безпеки Джейк Салліван у жовтні у телефонній бесіді з радником канцлера з питань зовнішньої політики Єнсу Плотнером поінформував про те, США вітатимуть постачання Німеччиною Leopard 2, але це повинно відбутися за ініціативи Берліна.

«Салліван сказав Плотнеру телефоном, що Америка не просить постачати Україні Leopard 2, але не заперечуватиме, якщо вона зробить це з власної ініціативи», – йдеться у джерелі.

У німецькому уряді не спростували цю інформацію, лише зазначили, що кабінет канцлера Олафа Шольца постійно на зв’язку з союзниками України, зокрема з США. Досі США не поставили Україні жодного бойового танка західного зразка. Однак, зауважують експерти, є вагомі аргументи на користь того, щоб спочатку поставити Україні німецькі танки, оскільки Leopard 2 є стандартним танком польської армії. Відповідно, вони можуть обслуговуватися прямо через український кордон у Польщі. З американськими танками поки що такий варіант неможливий.

Також відзначається, що тільки із запасів виробників Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann Німеччина могла б надати Україні 80 танків у найкоротші терміни.

Київ неодноразово наголошував, що танки вкрай необхідні для звільнення українських територій від окупантів. На початку листопада міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що у грудні Нідерланди, США і Чехія передадуть українцям 90 старих Т-72.

Нагадаємо, 6 грудня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Німеччину продемонструвати лідерство і нарешті передати Україні танки Leopard 2, системи Patriot і БМП Marder.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....