рф готова постачати газ до Європи «Північним потоком-2»

Поділитися:

У росії заявляють про готовність постачати газ до Європи неушкодженою ниткою газогону «Північний поток-2». Але для цього пропонують відмінити санкційні обмеження, застосовані до газопроводу. Таку заяву зробив віце-прем’єр Росії Олександр Новак, – передають російські ЗМІ.

«Що стосується другої нитки [Північного потоку-2], вона готова, побудована, і у разі ухвалення необхідних юридичних рішень європейськими колегами щодо її сертифікації та зняття обмежень, я думаю, що росія у короткий термін могла б забезпечити відповідні поставки цією ниткою газопроводу», — сказав Новак.

Тим часом у Німеччині прокоментували заяву росії. «Nice try, або “хороша спроба”», — зіронізувала перша заступниця прессекретаря уряду Німеччини Крістіане Хоффманн, яка у 1990-х працювала кореспондентом німецького видання у Москві, – пише Deutsche Welle.

На її переконання, причина, через яку до Німеччини не надходить газ, полягає не в несправності «Північного потоку», а в тому, що росія не хотіла постачати газ і шукала політичних приводів для цього.

«Отже, ми виходимо з того, що росія — ненадійний постачальник газу, і не важливо, якою трубою», — сказала Хоффман на урядовій пресконференції в Берліні.

Раніше у Німеччині припустили, що труби «Північних потоків» можуть залишитися непридатними назавжди, оскільки руйнування газогонів відбулося у солоній воді, яка надто швидко їх зруйнує.

Нагадаємо, у ніч на 26 вересня  в обох нитках газопроводу «Північний потік» критично знизився тиск. Це призвело до падіння пропускної спроможності трубопроводів до нуля. Шведський сейсмоцентр повідомив, що в районі витоків газу з «Північних потоків» було зареєстровано потужні підводні вибухи. Наразі розслідування інцидентів із витоком газу з Північних потоків ведуть Швеція та Данія.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....