путін змусив Пентагон переглянути свою позицію стосовно далекобійної зброї для України

Поділитися:

Пентагон після численних ракетних ударів окупантів по критичній інфраструктурі України дав мовчазну згоду Києву на далекобійні удари по цілях на території росії.

Про це пише британське видання The Times з посиланням на джерела у міністерстві оборони США.

За інформацією видання, з того часу, як у жовтні рф почала регулярні атаки проти цивільного населення України, Пентагон зробив переоцінку загрози війні в Україні і того, чи можуть постачання зброї Києву призвести до військової конфронтації між росією та НАТО. Відтепер Вашингтон більш схильний постачати Києву далекобійну зброю більшого радіусу дії.

Раніше Пентагон побоювався атак України проти росії, оскільки його лякала можлива відповідь кремля тактичною ядерною зброєю, або ймовірні удари по сусідніх країнах НАТО.

«Ми все ще використовуємо ті ж ескалаційні розрахунки, але страх перед ескалацією змінився від самого початку. Зараз все інакше. Це тому, що розрахунки війни змінилися внаслідок страждань та жорстокості, яких зазнають українці через росіян», – зазначило виданню джерело в оборонному відомстві США.

Утім, Вашингтон не зацікавлений надати Києву офіційне «зелене світло» стосовно атак по російській території. Позицію Вашингтона цього тижня озвучив держсекретар США Ентоні Блінкен. Він сказав, що «ми не заохочували і не дозволяли українцям завдавати ударів усередині росії».

Однак джерело в оборонному відомстві США відзначило: «Ми не можемо говорити їм, що робити. Вони самі вирішують, як їм використовувати свою зброю. Але коли вони використовують поставлену нами зброю, єдине, на чому ми наполягаємо, це на тому, щоб українські військові дотримувалися міжнародних законів війни та Женевських конвенцій», – сказав співрозмовник видання.

«Це єдині обмеження, але вони включають відсутність нападів на російські родини і вбивства. Наскільки ми розуміємо, Україна дотримується цих вимог», – додав співрозмовник.

Якщо США вирішать поставити Україні зброю більшої дальності, яка може завдавати ударів углиб території росії, страх перед можливою ескалацією може різко зрости. Однак представники Пентагону дали зрозуміти, що прохання Києва про надання американської зброї більшої дальності, включаючи ракети та винищувачі-бомбардувальники, які можуть бути використані для ще ефективніших ударів усередині росії чи окупованого Криму, розглядаються серйозно.

«Нічого не виключено», – сказав високопосадовець оборонного відомства США.

Нагадаємо, 5 грудня у Росії майже одночасно пролунали вибухи на військовому аеродромі «Дягілєво» в Рязанській області та авіабазі «Енгельс» Саратовської області. На обох об’єктах базуються ракетоносці. За даними американського видання The New York Times, вибухи у російських аеропортах спричинили безпілотники, запущені з території України. Українська влада офіційно ці вибухи не коментувала.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....