Країни Євросоюзу врешті-решт нарешті погодили ліміт цін на російський газ: деталі

Поділитися:

Країни Євросоюзу за підсумками тижневих переговорів встановили граничну ціну на російський газ на рівні 180 євро за мегават-годину. Крім того, погодили умови призупинення верхньої межі у випадку непередбачуваних наслідків.

Про це повідомляє Reuters.

За інформацією, верхня межа цін на газ в ЄС автоматично вступить у дію у двох випадках. Зокрема, якщо ціни на газ у короткострокових контрактах, що укладаються на газовому хабі Title Transfer Facility у Нідерландах, перевищать 180 євро за мегават-годину протягом трьох днів поспіль. Або, якщо ціна TTF на місяць буде наперед на 35 євро вища за базову ціну на зріджений природний газ на світових ринках за ті ж три робочі дні.

Обмеження можуть ввести в дію з 15 лютого. Таким чином Захід прагне захистити європейських споживачів від різкого зростання цін на газ, спричинених російським вторгненням до України.

У Раді Європейського Союзу запевнили, що ця угода захистить громадян від стрімкого зростання цін на енергоносії.

«Ми встановимо реалістичний та ефективний механізм, який включає необхідні гарантії, які убезпечать нас від ризиків для безпеки постачання та стабільності фінансових ринків. Ми ще раз довели, що ЄС єдиний і нікому не дозволить використовувати енергію як зброю», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 10 грудня стало відомо, що 12 держав-членів Європейського Союзу виступили з ініціативою значно знизити очікувану межу цін на російський газ, щоб обмежити вплив безпрецедентної енергетичної кризи на споживачів та бізнес.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...