Вірменія та Азербайджан домовилися про перемир’я

Поділитися:

Секретар Радбезу Вірменії Армен Григорян заявив, що Єреван і Баку досягли домовленості про перемир’я. При цьому, за його словами, жодного документа чи угоди, яка готується до підписання, немає.

«Завдяки залученості міжнародної спільноти, вдалося досягти домовленості про перемир’я з 20.00 14 вересня. Сподіваємося, що Азербайджан дотримуватиметься цієї домовленості», – заявив Григорян в ефірі Громадського телебачення.

Однак у Азербайджані досягнення перемир’я поки що не підтверджують.

Натомість у Єревані з вечора 14 вересня почалися протести населення з вимогою відставки прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна. Громадяни країни вважають заяву влади як відмову від Нагірного Карабаху.

Однак Пашинян у Facebook повідомив, що не збирається підписувати жодних документів.

«Дорогі співвітчизники, закликаю, прошу не піддаватися маніпуляціям. Жодного документа не підписувалося і до підписання не готується. Це інформаційна диверсія, яка спрямовується недружніми зовнішніми силами з метою зламати імунітет країни», – йдеться у дописі Пашиняна.

У Службі національної безпеки Вірменії підкреслили, що слова прем’єра були викривлені ЗМІ.

Між тим Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ), одним із членів якої є Вірменія, відмовила країні у військовій допомозі у Нагірному Карабаху.

Про це заявив 15 вересня начальник об’єднаного штабу ОДКБ Анатолій Сидоров.

«Давайте не забігатимемо вперед. 13 вересня глави наших держав одноголосно заявили про те, що ця проблема, яка існує між Вірменією та Азербайджаном, має вирішуватись політико-дипломатичними методами. Тобто про застосування військової сили, ще й із залученням ОДКБ ні 13 вересня, ні вчора, ні сьогодні і, я думаю, у найближчому майбутньому не йтиметься», — заявив російський генерал.

Нагадаємо, конфлікт Вірменії та Азербайджану вкотре загострився у ніч на 13 вересня. Країни звинуватили одна одну в обстрілах. У Вірменії заявили, що Азербайджан відкрив вогонь у напрямку прикордонних населених пунктів Варденіс, Сотк, Артаніш, Ішханасар, Горіс та Капан. У Баку, своєю чергою, звинуватили Єреван у  «диверсії» на кордоні. Пашинян заявив, що внаслідок загострення ситуації на кордоні за два дні загинуло понад 100 вірменських військових. В Азербайджані повідомили про 71 жертву серед військових зі свого боку за тиждень зіткнень.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....