Україна заявила про запуск масштабного міжнародного проекту «Зерно з України»: перші результати

Поділитися:

26 листопада, у дев’яності роковини геноциду, який влаштував проти українців тоталітарний сталінський режим, запрацював масштабний міжнародний гуманітарний проект «Зерно з України» («Grain from Ukraine»), зініційований Українською державою і анонсований 16 листопада президентом Зеленським на саміті G20.

«Ми пам’ятаємо, як це, коли твій народ хочуть знищити. Ми пам’ятаємо, як забирають все, як можуть просто розстріляти за сховану миску зерна. Як велика сім’я ділить буханець хліба на тиждень. А також як замучені люди замертво падають просто на дорозі. Як вимирали цілі родини і цілі села… Ми про це пам’ятаємо і ми бачимо, що сьогодні відбувається у світі, в Україні. Нас знову хочуть знищити бомбами, кулями, холодом і знов-таки голодом», – заявив Президент.

Проект передбачає прямі закупівлі українського експортного зерна та передачу його країнам, що потребують. Йдеться, передусім, про країни Африки та Азії. Зокрема Ефіопія, Судан, Південний Судан, Сомалі, Конго, Кенія, Ємен та інші.

В українському уряді пояснили, що «для отримувачів зерна – це безкоштовні поставки. Україна починає, всі інші приєднуються. Тут будуть гроші і зусилля всіх країн, але зерно буде українське. Воно купується в українських трейдерів, які в свою чергу вже закуповують його в українських фермерів. Так, зерно для двох кораблів було закуплене за рахунок державних коштів України, для інших суден воно буде придбане за рахунок інших країн в результаті переговорів і тендерів – на абсолютно прозорих умовах», – сказав урядовець.

За словами міністра аграрної політики і продовольства Миколи Сольського, Україна витратила 420 млн грн з резервного фонду для закупівлі 50 тис. т зерна. Фрахт суден оплатили Японія і Німеччина. Перші два кораблі доставлять зерно в Ефіопію і Сомалі. Один з кораблів вже вийшов із порту, інший у грудні має стати під завантаження.

Загалом за програмою «Grain from Ukraine» до кінця наступної весни планується відправити з українських портів щонайменше 60 суден – не менше десяти на місяць – до країн, що перебувають під загрозою голоду та посухи.

«Уявіть: лише один корабель із зерном забезпечує потребу в продовольстві для 90 тисяч людей. 60 таких кораблів зможуть запобігти голодній смерті мінімум 5 мільйонів жителів у світі», – додав президент.

За його словами, до програми вже фінансово приєдналися понад 20 держав та Євросоюз. Ще понад 10 країн готуються приєднатися.

Зокрема, Австрія в рамках підтримки ініціативи «Зерно з України» виділила на неї €3,8 мільйона.

Про це заявив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг.

«Використанню голоду як зброї немає місця в цьому світі, і це не повинно бути прийнятним», – заявив Шалленберг.

За його словами, саме тому необхідними є солідарні та багатосторонні дії, як ініціатива «Зерно з України», в якій Австрія візьме участь із загальним бюджетом у 3,8 млн євро.

Також до ініціативи «Grain from Ukraine» €20 мільйонів внесе Польща.

Про це заявив Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на спільній з Президентом Володимиром Зеленським та лідерами іноземних держав зустрічі з представниками ЗМІ за результатами установчого Міжнародного саміту ініціативи «Grain from Ukraine».

«Ми маємо продовжувати надавати підтримку цим зусиллям, тому що Україна страждає і в той же час Президент Зеленський готує цю дуже щедру ініціативу на допомогу країнам Африки, Близького Сходу та Азії … Ми хочемо підтримати цю ініцативу і виділяємо 20 млн євро на ініціативу Президента Зеленського», – сказав Моравецький.

Він також запевнив. що Польща ніколи «не складе зброї» і не припинить допомагати українцям у героїчній боротьбі проти варварського російського режиму, і висловив упевненість у перемозі України.

США через агентство з міжнародного розвитку (USAID) виділить на програму «Зерно з України» 20 млн доларів.

«Щоб допомогти нагодувати людей у ​​всьому світі, USAID надасть підтримку через Всесвітню продовольчу програму ООН (ВПП) для сприяння додаткових поставок українського зерна через зернову ініціативу», – зазначають в агенції.

Загалом на першому саміті «Grain from Ukraine» було зібрано близько $150 млн, – повідомив президент Зеленський.

«Для наших міжнародних партнерів це win-win-стратегія. Таким чином вони одночасно підтримують українську економіку у складній ситуації та допомагають бідним країнам Африки. Одне судно – допомога двом країнам одночасно», – заявили в Офісі президента України.

Під час першого саміту «Grain from Ukraine» Володимир Зеленський закликав світ визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу.

«На тлі триваючої російської агресії не менш важливо визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу. Це вже зробили США, Канада, Австралія, Польща – загалом 17 держав. А у 2022 році це зробили Бразилія та Чехія. Напередодні я закликав до цього держави та міжнародні організації, які це ще не зробили. 23 листопада відповідне рішення ухвалила Румунія, 24 листопада – Ірландія, 25-го – Молдова. Ми закликаємо долучитись інших заради цієї важливої історичної правди», – зазначив Зеленський.

Він наголосив, що це буде виявом солідарності з Україною у ці складні для неї часи.

«Сьогодні Україна проводить загальнонаціональну хвилину мовчання. Ми запалимо у своїх вікнах свічку пам’яті і закликаємо приєднатись усі країни та народи, як доказ того, що ми всі пам’ятаємо про минуле і готові разом будувати інше справедливе майбутнє», – сказав Президент.

Нагадаємо, 15 листопада Зеленський на G20 презентував гуманітарну програму «Grain from Ukraine», а 16 листопада перший балкер із 40 000 тонн української пшениці для Ефіопії в рамках програми вирушив з порту «Одеса» за підтримки уряду Німеччини та Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...
15 Квітня 2024 року - 23:08
Понад чотири місяці студенти проходять навчання в соціальній акторській школі...
12 Квітня 2024 року - 13:41
Hillel IT School підписують у “Вчасно” навіть інструктажі з питань...
11 Квітня 2024 року - 12:05
Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію