У Туреччині спустили на воду перший український корвет

Поділитися:

2 жовтня перший український корвет класу ADA Milgem «Гетьман Іван Мазепа» було спущено на воду у Туреччині на військовій верфі RMK Marine. Про це повідомили у ВМС України.

За інформацією, у церемонії взяли участь дружина президента України – Олена Зеленська та віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

«Я привезла вам вітання з України. Країни, де турецьке слово «байрактар» за місяці російської агресії знає кожен дорослий, кожна дитина і вимовляє його із вдячністю. Це не перебільшення. Ми відчуваємо вас поряд, відчуваємо вашу допомогу. Ми знаємо, що в нас спільні цінності – ми зараз боронимо від загарбника те, що є головним для кожної людини, – свій дім, родину, право на мову і країну. Ми цінуємо дружбу. Вашу дружбу», – сказала у вітальному слові Олена Зеленська.

Командувач ВМС ЗС України висловив упевненість, що новий корвет стане предметом гордості і ВМС України, і турецьких суднобудівників.

«Сьогоднішня надважлива для України та її Військово-Морських Сил подія вкотре засвідчує, що в умовах вирішальної війни за нашу незалежність і територіальну цілісність, за волю багатонаціонального українського народу, за свободу і гідність ми маємо прекрасного друга – Турецьку Республіку…. Пишаюся високою мотивацією українських офіцерів, старшин і матросів, які служитимуть на цьому кораблі. Ви отримаєте сучасний і потужний корвет», – сказав Командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.

«Гетьман Іван Мазепа» – це протичовновий корвет, розрахований на ведення операцій у прибережній зоні. Він здатен також вести патрулювання у відкритому морі.

Очікується, що судно прибуде в Україну наприкінці 2024 року.

Нагадаємо, контракт на будівництво корабля Міноборони України уклало з турецькими компаніями у грудні 2020 року, а рівно через рік корвет був готовий вже на 80%.

Навесні цього року корвет мали доправити в Україну для добудови, та вже 2024 року ввести його в експлуатацію у складі ВМС ВСУ. Проте війна унеможливила поставку, й наразі невідомо, хто займеться добудовою та дооснащенням корабля.

Очікується, що у 2023 році в Туреччині буде закладено один корвет типу «Ада» для ВМС ЗС України.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....