Ситуація на Запорізькій АЕС вийшла з-під контролю. Чим це загрожує?

Поділитися:

Українська розвідка заявила, що останній енергоблок на Запорізькій АЕС продовжує перебувати в стані “гарячого зупину”. Натомість інші п’ять – в стані “холодного зупину”.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов розповів в ефірі телемарафону, що один енергоблок продовжує становити підвищену небезпеку у випадку неконтрольованого впливу з боку росіян або здійснення теракту. Окрім того, наша розвідка оприлюднила карту мінно-вибухових загороджень на об’єктах ЗАЕС.

Що відбувається на окупованій Запорізькій АЕС

Це (публікація карти – 24 Канал) “привіт” всім “голубам миру”, які кажуть за кордоном, що не бачать проблем в діях окупантів. З іншого боку – це сигнал окупантам, що українці все бачать. Ра**сти вже зреагували на це і представники росгвардії (які в росіян відповідають за ситуацію на ЗАЕС) виїхали, щоб вносити відповідні корективи, які не будуть становити для нас таємниць,– заявив Андрій Юсов.

Представник розвідки пояснив, що карта мінувань показує ситуацію лише на рівні мінно-вибухових загороджень на станції. Окрім того, є ще окреме мінування, техніка, вантажівки з вибухівкою.

“Цей процес на території станції продовжується”, – додав представник Головного управління розвідки.

Юсов пояснив, що опублікована розвідкою карта мінувань вказує на те, що поки об’єкт перебуває в руках окупантів, то небезпека зберігається.

Але неймовірними зусиллями Україна, зокрема, сектор безпеки й оборони, дипломатія, воєнно-політичне керівництво вживає публічних і непублічних заходів для того, щоб впливати в тому числі й на зменшенні рівня небезпеки,– заявив Юсов.

Він додав, що увесь світ має пам’ятати, що Запорізька атомна станція в Європі незаконно захоплена терористами, які здійснювали як теракти, так і воєнні злочини, які вже практикували ядерний шантаж. Це безумовно виклик, на який Україна та світ мають реагувати аж до повної демілітаризації станції, шляхом:

  • виведення звідти окупантів;
  • повернення під законний контроль України.

Це забезпечить безперешкодний доступ до станції експертів, зокрема, представників МАГАТЕ.

Нагадаємо, у Енергоатомі повідомили, що попри підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, на Запорізькій атомній електростанції ситуація залишається стабільною та контрольованою.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...