ISW дав оцінку впливу затримки західної допомоги Україні: які можливі наслідки

Поділитися:

Затримки із західною допомогою для України в галузі безпеки можуть призвести до значної нестачі ракет протиповітряної оборони. Це нібито дозволить російським військам “агресивніше” бомбардувати українські позиції або навіть прифронтові міста.

Так вважають аналітики Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Вони серед іншого посилаються на оцінки американських чиновників, які озвучила газета New York Times у публікації від 9 лютого.

За словами тих джерел видання, без подальшого поповнення за рахунок західної допомоги в сфері безпеки запаси українських ракет ППО закінчаться нібито вже у березні 2024 року.

В ISW наголосили, що й українські офіційні особи нещодавно попередили, що країна зіштовхується з “критичною нестачею” ракет ППО, оскільки затримки з допомогою від Заходу продовжують змушувати її заощаджувати боєприпаси й техніку.

“Російські сили регулярно чинять тиск на обмежену парасольку протиповітряної оборони України за допомогою ударів ракетами та безпілотниками (що об’єднують іранську та північнокорейську зброю з російськими системами) по тилах України, намагаючись змусити українські сили витратити ракети ППО, а також відвести або відремонтувати системи з лінії фронту”, – заявили аналітики.

“Інтенсифікація російської ударної кампанії в останні тижні, ймовірно, ще більше чинила тиск на українську протиповітряну оборону й, можливо, змусила Україну передислокувати засоби ППО, які раніше були в змозі обмежити російську тактичну авіацію, що діє на фронті та в російському тилу”, – припустили в ISW.

Вони вважають, що критичний брак ракет ППО в Україні може дозволити російським силам використовувати літаки (особливо пілотовані, які зазвичай несуть важче корисне навантаження) у масштабі ближче до нинішньої лінії фронту та за її межами.

“Російським військовим ще належить провести послідовні великомасштабні авіаційні операції на підтримку наземних наступів РФ в Україні, й масштабна активізація операцій російської авіації буде серйозною загрозою для України”, – йдеться у зведенні ISW з акцентом на те, що західна військова допомога може знову змістити ініціативу в бік України.

Нагадаємо, імовірний кандидат в президенти США поскаржився, що інші держави НАТО надто мало витрачають на оборону.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....