Трамп заявив, що заохочуватиме Росію атакувати країни НАТО

Поділитися:

Імовірний кандидат в президенти США поскаржився, що інші держави НАТО надто мало витрачають на оборону.

Екс-президент США, який хоче переобрання на другий термін, Дональд Трамп зізнався, що під час свого президентства погрожував союзникам НАТО, що заохочуватиме Росію «робити все, що їй заманеться» з країнами, які не виконують фінансових зобов’язань перед Альянсом. Таку заяву він зробив у суботу, 10 лютого, під час передвиборчого мітингу в Конвеї, у штаті Південна Кароліна, повідомило CNN.

«НАТО було банкрутом, поки я не з’явився. Я сказав: «Всі платитимуть». Вони сказали: «Ну, якщо ми не заплатимо, ви все одно захищатимете нас?» Я сказав: «Точно ні». Вони не могли повірити в це», – сказав він.

У своєму виступі Трамп пригадав розмову з лідером великої європейської держави, який запитав, чи США будуть захищати його країну у разі нападу Росії, якщо держава має борг перед НАТО.

«Ні, я б не захищав вас. Насправді я б заохочував їх робити все, що вони, чорт забирай, хочуть. Ви повинні сплатити свої рахунки», − сказав тоді Трамп.

Зауважимо, що політик і раніше висловлював переконання, що підтримка НАТО є надто обтяжливою для США, заявлявши, що Альянс виснажує їхні фінансові та військові ресурси. Він наполягав, що США змушені платити надто велику частку до бюджету Альянсу у той час, як інші його члени цього не роблять. Зокрема, він переконував, що держави-учасниці НАТО повинні прагнути витрачати щонайменше 2% ВВП на військові витрати і неодноразово заявляв, що США можуть вийти із НАТО.

Зауважимо, що в основі НАТО є принцип колективної оборони, згідно з яким напад на одного з членів НАТО розглядається як напад на всіх членів Альянсу.

Нагадаємо, німецькі політики стривожені тим, що республіканці в Сенаті США провалили голосування про надання Україні нової військової допомоги.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....