F-35 беруть участь у місіях над територіями України

Поділитися:

Міністр оборони Сінгапуру Нг Енг Хен заявив, що американські літаки F-35 беруть активну участь у місіях над територією України.

Про це повідомляє bulgarianmilitary.com.

“Під час недавніх дій Сполучені Штати мобілізували свої F-35 для виявлення розміщення російських зенітно-ракетних систем на території України. Зібрані розвіддані згодом поширюються в країнах НАТО”, – сказав голова військового відомства Сінгапуру.

Портал нагадує, що про подібний випадок використання F-35 на підтримку України повідомлялося у квітні минулого року. Тоді американський пілот розповів, що пілотований ним F-35 використовували для визначення місця розташування російської системи С-300, дислокованої недалеко від білорусько-українського кордону.

Зазначається, що джерело військового міністерства Сінгапуру описує цей літак як “радіоелектронний порохотяг”, передовий інструмент, здатний збирати величезну кількість інформації.

“Названі військовим відомством радіоелектронними “порохотягами”, F-35 оснащені найсучаснішим обладнанням, що допомагає збирати різноманітні розвідувальні дані. Сюди входять радар AFAR APG-81, система радіоелектронної боротьби AN/ASQ-239 і електрооптична система EOTS. Простіше кажучи, F-35 – це додатковий компонент, який було додано до складної мережі платформ і датчиків, що наразі використовуються західними країнами на чолі зі США для надання Україні важливої розвідувальної інформації”, – йдеться в публікації.

Попри розширені можливості F-35, що дають йому змогу виявляти та ідентифікувати системи противника, бувають ситуації, коли цей функціонал не завжди дає результат. Зокрема, під час минулого такого інциденту пілот F-35 не зміг виявити установку С-300.

Тоді він стверджував, що це пов’язано з тим, що російська ППО перебуває в “режимі бойового резерву” – доволі незвичному режимі, в якому радари С-300 залишаються пасивними, тим самим збираючи дані, не випромінюючи їх.

Нагадаємо, спікер Палати представників США Майк Джонсон зірвав двопартійний пакет підтримки Україні, запропонований Сенатом, але залишив двері відкритими для нового двопартійного пакету зовнішньої допомоги, що включає обмеження на кордоні з Мексикою.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...