ЄС надасть новий план фінансування України на 2023 рік

Поділитися:

9 листопада Європейський Союз презентує новий механізм надання Україні фінансової допомоги у 2023 році. Про це пише видання Bloomberg з посиланням на власні джерела.

За словами чиновників, знайомих з планом, він встановить стійку основу, за якою надаватиметься фінансування Україні у 2023 році. При цьому це буде гнучкий документ, який дозволятиме коригувати суми допомоги відповідно до потреб України. План також повинен допомогти підготувати ґрунт для реконструкції країни після війни.

Кошти надходитимуть за рахунок фінансової «подушки» у бюджеті Євросоюзу. Утім, цей варіант вимагає одностайної підтримки усіх 27 держав-членів Євросоюзу, а Угорщина вже попередила, що не даватиме грошей на європейський кредит Україні. Тому, як повідомили джерела видання, план все ще обговорюється і може бути зміненим.

Планується, що фінансова допомога Україні надходитиме в вигляді позик на вкрай пільгових умовах. Їх можна буде використовувати для покриття нагальних потреб, відновлення критичної інфраструктури та післявоєнну реконструкцію.

За інформацією, щомісячна фінансова допомога Євросоюзу, як інформувалося раніше, становитиме 1,5 млрд євро, утім для її отримання Україна має виконати низку умов. Зокрема, йдеться про подальше втілення реформ у галузі верховенства права, управління, посилення боротьби з відмиванням коштів і корупцією, що сприятиме також її зусиллям задля набуття членства в ЄС.

Наступного року Україні потрібно близько 38 мільярдів доларів, і адміністрація Байдена дала сигнал, що готова покрити приблизно половину рахунку. Решту необхідної допомоги можуть покрити за рахунок європейської фіндопомоги.

Нагадаємо, Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у телефонній розмові із Володимиром Зеленським заявила про підтримку України наступного року. Планується надавати на поточні потреби України по 1.5 млрд євро щомісячно.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...
15 Квітня 2024 року - 23:08
Понад чотири місяці студенти проходять навчання в соціальній акторській школі...
12 Квітня 2024 року - 13:41
Hillel IT School підписують у “Вчасно” навіть інструктажі з питань...
11 Квітня 2024 року - 12:05
Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію