Ціни на нафту перейшли до зростання через рішення ОПЕК

Поділитися:

Ціни на нафту у четвер, 6 жовтня, зафіксувалися на тритижневому максимумі на тлі рішення ОПЕК+ про скорочення видобутку нафти приблизно на 2 мільйони барелів на добу. Подібний крок – найбільше скорочення видобутку нафти з часів початку пандемії COVID-19 у 2020 році.

Про це повідомляє Reuters.

Ф’ючерси на нафту марки Brent з постачанням у грудні зросли на 0,2%, до 93,59 доларів за після зростання на 1,7% на попередній сесії. Ф’ючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate (WTI) із постачанням у листопаді зросли на 0,3%, до 87,98 доларів за барель після зростання на 1,4% у вівторок.

Угода між Організацією країн-експортерів нафти (ОПЕК) та союзниками, включаючи росію, (група ОПЕК+), укладена напередодні ембарго Європейського Союзу на російську нафту, призведе до ще більшого скорочення поставок та зростання інфляції.

Враховуючи, що видобуток у деяких країнах ОПЕК+ нижчий за цільові рівні, фактичне скорочення буде меншим, ніж скорочення на 2 млн барелів на добу, погоджене на зустрічі.

За підрахунками міністра енергетики Саудівської Аравії Абдулазіза бін Салмана, реальне скорочення поставок становитиме приблизно від 1 до 1,1 млн барелів на добу. За його словами, такі зміни пояснюються зростанням процентних ставок на Заході та ослабленням світової економіки.

Тим часом у Білому домі назвали угоду «недалекоглядною, поки світова економіка має справу з триваючим негативним впливом вторгнення путіна в Україну». За інформацією, президент Джо Байден продовжуватиме аналізувати ситуацію стосовно необхідності вивільнення додаткових стратегічних запасів нафти для зниження цін.

Крім того, буде проведено консультації з Конгресом щодо додаткових шляхів послаблення контролю ОПЕК та її союзників над цінами на енергоносії.

Очікується, що більше половини скорочення поставок на 1 млн барелів на добу припаде на Саудівську Аравію та росію.

Віце-прем’єр рф Олександр Новак заявив, що росія може скоротити видобуток нафти у спробі компенсувати наслідки цінових обмежень, запроваджених Заходом у зв’язку із вторгненням росії до України.

Нагадаємо, ключові міністри ОПЕК+ погодили скорочення видобутку нафти на 2 млн барелів на добу. Це найбільше скорочення видобутку нафти з часів пандемії COVID у 2020 році. Воно діятиме з листопада.

Наразі 1 барель нафти марки «Брент» коштує близько 90 доларів.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...