Що буде з цінами і курсом: економісти значно покращили прогнози до кінця року

Поділитися:

Економісти неурядових організацій та інвесткомпаній значно покращили прогноз для української економіки у 2023 році порівняно з оцінками у березні.

Про це свідчать результати опитування Центру економічної стратегії.

Водночас державні органи теж покращили прогнози, але поки лишаються більш консервативними.

Попри погіршення припущень щодо тривалості війни і очікувані перебої у функціонуванні зернового коридору, економісти змінили свої оцінки на більш оптимістичні.

За середнім значенням прогнозів неурядових економістів, зростання ВВП у 2023 році становитиме 4,7%, хоча ще в березні оцінювалося близько нуля. Очікування ринку щодо показників номінального ВВП в серпні теж зросли порівняно з березнем: у середньому зі $155 млрд до $174 млрд у 2023 році.

«Наразі значно зменшилася невизначеність порівняно з березнем, коли розбіжність прогнозів була величезною, і економісти загалом погоджуються з тим, що зростання буде суттєвим», — інтерпретує показники експерт.

Зростання цін експерти очікують на рівні від 10 до 11,5%. Це нижче за березневий прогноз, який коливався між 14,5 та 18,5%, і загалом відповідає поточному тренду на дезінфляцію та очікуванням НБУ.

За серпневими оцінками, курс гривні не зазнає суттєвих змін до кінця року і знаходитиметься у межах 36,6 грн/$, хоча ще у березні прогнозувалось, що долар до кінця року коштуватиме більше 40 грн.

Втім, уже в 2024 році економічне зростання може сповільнитися. Серед чинників деякі експерти називають проблеми агросектору, курс валют та держборг.

«Через необхідність розмінування окупованих територій два найближчі роки немає передумов для стрибка в агросекторі. Крім того, я не бачу можливостей і далі збільшувати дефіцит бюджету, щоб дати стимул економіці. Очікуваний курс валют після лібералізації НБУ теж не сприяє економічному зростанню», — вважає експерт.

Нагадаємо, реальний валовий внутрішній продукт в Україні почав зростати і значно перевищив попередні оцінки.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...