Росіяни знімають обладнання на Запорізькій АЕС – Держатомрегулювання

Поділитися:

Складна ситуація на майданчику Запорізької АЕС погіршується з кожним днем − окупанти продовжують завдавати безпосередньої шкоди ядерній безпеці та захищеності станції.

в.о. голови Держатомрегулювання – головного держінспектора з ядерної та радіаційної безпеки Олег Коріков на онлайн-зустрічі з представниками Єврокомісії, ENSREG, WENRA, Комісії з ядерного регулювання США, Офісу ядерного регулювання Великої Британії та Комісії з ядерної безпеки Канади

“Ситуація на Запорізькій АЕС погіршується з кожним днем”.

В.о. голови Держатомрегулювання наголосив, що російські загарбники продовжують тиснути на персонал ЗАЕС, вдаються до залякувань, обшуків у житлі співробітників станції, забороняють контакти із особами, що перебувають на підконтрольній українському уряду території, і не дозволяють людям виїхати з тимчасово окупованої території.

Він також додав, що окупанти завезли на ЗАЕС персонал, який немає відповідної кваліфікації. Росіяни також демонтували або викрали важливі елементи систем АЕС, вивели з ладу частину комп’ютерної техніки. Усе це завдало шкоди системі аварійної готовності та реагування на ЗАЕС.

Крім того, окупаційна “адміністрація” заблокувала передачу інформації з Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки Запорізької АЕС, що загрожує безпеці на станції.

Коріков підкреслив, що відновлення систем ядерної безпеки та захищеності на ЗАЕС можливе лише за умови повної деокупації та демілітаризації станції.

Нагадаємо, ні Україна, ні росія не визнали “п’яти принципів”, викладених директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі щодо захисту тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...
15 Квітня 2024 року - 23:08
Понад чотири місяці студенти проходять навчання в соціальній акторській школі...
12 Квітня 2024 року - 13:41
Hillel IT School підписують у “Вчасно” навіть інструктажі з питань...
11 Квітня 2024 року - 12:05
Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію