Україна та Росія не схвалили план МАГАТЕ із захисту ЗАЕС

Поділитися:

Ні Україна, ні росія не визнали “п’яти принципів”, викладених директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі щодо захисту тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначається, Гроссі протягом кількох місяців намагався напрацювати угоду щодо зменшення ризику ядерної аварії внаслідок воєнних дій.

“П’ять принципів” МАГАТЕ включали заборону нападу на або з ЗАЕС, а також заборону розміщення важкого озброєння, такого як реактивні системи залпового вогню, артилерійські системи та боєприпаси, а також танки чи військовий персонал.

Також Гроссі закликав до того, щоб електростанція залишалася доступною та безпечною та щоб всі її основні системи були захищені від атак або диверсій.

До того ж керівник ядерної служби ООН назвав ситуацію в Запоріжжі “надзвичайно крихкою та небезпечною” та додав, що військова діяльність триває в регіоні й цілком може суттєво посилитися найближчим часом.

Хоча росія заявила, що зробить усе можливе, щоб захистити електростанцію, яку вона окупувала вже понад рік, країна-агресор не взяла на себе зобов’язань дотримуватися п’яти принципів глави МАГАТЕ.

“Пропозиції пана Гроссі щодо забезпечення безпеки Запорізької АЕС узгоджуються з тими заходами, які ми вже тривалий час реалізуємо”, – заявив посол росії в ООН василь небензя.

Своєю чергою посол України при ООН Сергій Кислиця заявив, що ці принципи потрібно доповнити вимогою повної демілітаризації та деокупацією станції.

Нагадаємо, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі після чергового повного відключення Запорізької АЕС від енергосистеми закликав активізувати зусилля з відновлення резервних ліній електропередач ЗАЕС.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
24 Березня 2024 року - 20:24
Десять пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у...
21 Березня 2024 року - 17:07
Важлива новина для всіх хто хоче бути корисним на своєму...
21 Березня 2024 року - 15:53
За рішенням Кабміну та після обговорення з міжнародними представниками, сторінку...
21 Березня 2024 року - 13:14
Куба - екзотичний острів, який у багатьох асоціюється з Че...