Між молотом і наковальнею: чого Україні чекати від виборів у США-2024

Поділитися:

Як вплинуть вибори в США на підтримку України? Які зараз настрої панують в американському суспільстві? Наскільки судова тяганина вплинула на імідж Трампа? Чому США та НАТО досі не надали Україні всю необхідну зброю? Про це розповість Юрій Атанов,  політолог, лейтенант 40-ої бригади тактичної авіації ім. «Привида Києва».

За рік в США пройдуть 60-ті чергові вибори президента, на яких буде обрано президента та віце-президента країни, також пройдуть вибори до обох палат Конгресу. Очікується, що вибори дадуть новий вектор розвитку не лише США, але й зовнішній геополітиці. Перший етап президентських виборів США розпочнеться восени 2023 року і закінчиться наприкінці 2024-го. Основні кандидати на пост президента США – Джо Байден і Дональд Трамп. Всі інші поки що залишаються осторонь активного процесу, проте час є, щоб ситуація змінилась.

– Які настрої нині панують в американському суспільстві? За кого сьогодні готовий проголосувати середньостатистичний американець і чому?

– Юрій: ви дуже правильно підкреслили,  що зараз  в США основним акцентом є передвиборча гонка,  варто зазначити що в США діє двопартійна система, тому республіканці з демократами змагаються за найвище політичне крісло країни, а саме за президента і наразі треба зазначити що акцент з приводу війни в Україні, змішується на другий план. Ми зараз бачимо заяви економічного міністра Юлії Свириденко, що Україна так як скорочується економічна підтримка Україна мусить сама думати про те, як забезпечити власні Збройні Сили України. Це її заява була пов’язана з тим що бюджет  США прийнятий без урахування потреб України, він прийнятий з урахуванням потреб Ізраїлю, але без урахування нас.

– За словами президента України Володимира Зеленського, вибори в США  вплинуть на підтримку України – чого нам чекати після перемоги Байдена, або ж Трампа?

– Юрій:  безумовно вплинуть, тому що США та Великобританія це наші ключові союзники. Ми всі чудово пам’ятаємо, що ці держави перші включились в коаліцію розвинутих країн демократів і підтримували Україну.

Зменшення американської допомоги Україні може призвести до перемоги росії і «нового геополітичного порядку. Сподіваємося на продовження американської підтримки в разі перемоги Трампа. У Республіканській партії є радикальні голоси, але також багато людей, які підтримують Україну. Вирішує народ Сполучених Штатів, але якщо вони мають намір зменшити допомогу Україні, то буде новий геополітичний порядок. Путін прорве нашу оборону, він піде вперед і так просто не зупиниться.

– Дональд Трамп і його скандали – наскільки вся судова тяганина вплинула на імідж Трампа та на політичне життя в США? Наскільки позначиться вона на виборах?

– Юрій: нажаль, якщо ми врахуємо законодавчу систему США, судова тяганина ніяк не вплине на балотування Дональда Трампа, а законодавство США це трактує як політичне переслідування.

– Дональд Трамп нещодавно публічно відмовився назвати Путіна воєнним злочинцем і не відповів на запитання, кого хоче бачити переможцем у війні. А ще раніше заявляв, що закінчив би цю війну за 24 години, якби став президентом. Чи це дійсно так, чи Трамп працює на власний електорат?

Юрій: якщо трошки зачепити ретроспективний момент та подивитися на історію стосунків Дональда Трампа та рф, то нажаль для України вони є досить теплими, якщо екс-віце-президентом США коли був президентом Дональд Трамп був Рекс Стівенсон, це топ менеджер корпорації ExxonMobil є безпосередні зв’язки ExxonMobil та нафтогазових компаній рф, вони спільно планували видобуток нафти, в цілому арктичний шельф дуже цікавим цій компанії тому у них є конструктивні стосунки. Також було безліч публікацій в ЗМІ про теплі стосунки Трампа з Путіном, і навіть Трамп-тауер є в Москві. Тобто ми бачимо політичні зв’язки  і бізнесові. Якщо ми трошки вийдемо за коло і подимимось на інтереси кожної країни, то у кожної країни є свої власні інтереси. Зараз інтересами США є війна і проблеми Китаю, тобто нині це дуже актуально.  Нажаль, вони вбачають в цій матриці росію як свого союзника у війні з Китаєм. Тобто, якщо в США один з ключових кандидатів  вбачає росію союзником, то безумовно не йде мова про перемогу України або про розвал росії, тому що західне суспільство боїться слова «розпад росії».

– Західні ЗМІ повідомляють, що чинній Адміністрації Байдена не вигідно заходити у виборчий процес із війною в Україні, що триває, адже українське питання буде одним із ключових на цих виборах, що прямо пропорційно залежатиме від успіхів сил оборони України на полі бою. Чи згодні ви з цим твердженням? 

– Юрій: Ми всі добре розуміємо що є певні етапи підтримки і вони рано чи пізно закінчаться. Якщо у нас була ставка на те що «а давайте попросимо у партнерів і накачаємо наш золотовалютний резерви зовнішньої підтримкою, а при цьому нічого не будемо робити, а нам все будуть давати» – то це дитяча позиція. Тому, звичайно, треба розраховувати на власні сили,  нажаль ми це робимо трохи запізно, а треба було врахувати першочергово. Є певні позиції в яких ми раніше на початку війни були лідерами, але зараз росія потрохи  налагоджує виробництво, зараз у нашого противника йдуть певні процеси, які негативні для нас. Якщо спочатку вторгнення в Україну, ті санкції які були ведені по нафтогазовому сектору, по сектору технологій подвійного призначення, навіть стосовно тих же чіпів – спочатку для них були болючі, то зараз ситуація змінилась. Нині ми вже бачимо навіть танкери, які перевозить нафту, тобто вони вже досить нормально торгують і без страхових компаній ЄС. Нафта продається по всьому світу, попри «стелю цін», яку вони обходять. Допомагають тут рф такі країни, як Саудівська Аравія. Україна, якщо хоче мати певний успіх, повинна бути самосійним гравцем. Наша економіка, і тим паче військова економіка, повинна працювати на військових рейках. У нас є колосальний потенціал в промисловості , вже не кажучи про потенціал нашого суспільства і наших громадян, тож потрібно цим користуватись, поки є така можливість.

– Чому США та НАТО досі не надали Україні всю необхідну зброю – зокрема, далекобійні ракети? Як довго США готові допомагати Україні?

Юрій: По перше є заяви як української сторони так і генерала Міллі, що США і союзники надали всю необхідну зброю перед наступом, і ми це підтвердили. Проте, ми повинні розуміти що в принципі Україні ні хто нічого не винен, і це ключове, що суспільство повинне розуміти.

– Хто ще з американських кандидатів підтримує Україну у війні?

Юрій:  крім так званих трампістів,  всі підтримують та мають проукраїнську позицію, крім певних маргіністичних елементів. Але ми повинні розуміти що коли йде передвиборчий процес кожен кандидат працює на свій електорат. Є певні заяви які мобілізують електорат, це передвиборча компанія, отже ті заяви які йдуть – це просто заяви кандидатів.

– Днями глава Офісу Президента Андрій Єрмак відвідав США. Чи слідкували ви за цим візитом? Які його наслідки?

Юрій:наслідки ми всі побачили, прийнятий бюджет без урахування інтересів України. На мою думку візит провальний!

– США склали список пріоритетних реформ, від виконання яких залежить отримання Україною подальшої допомоги. На завершення деяких з реформ виділили кілька місяців. Як ви оцінюєте такі умови?

– Юрій: на мою думку, це правильні умови. Однією з найголовніших цілей України є те що вона повинна стати самостійним гравцем і повинна сама вирішувати свої проблеми. А якщо ми не можемо вирішити свої проблеми і постійно розраховуємо на чиюсь підтримку, то безумовно просто дати гроші за те що ми такі «гарні» нам не можуть. Отже треба робити певні кроки, щоб ті кошти, які надаються, були ефективно використані.

– Китай не зацікавлений у перемозі Дональда Трампа на майбутніх виборах президента США через «тарифну війну», яку той розв’язав під час своєї попередньої каденції. Яким буде вплив Китаю на вибори у США?

Юрій: Республіканці і Дональд Трамп бачать одну проблему для збереження гегемонії США на світовій політичній шахівниці – це Китай. У майбутньому нас чекає боротьба США з Китаєм. До речі, нещодавно пройшов саміт у Сан-Франциско, де зустрічалися Сі Цзіньпін і Джо Байден і після цієї зустрічі Байден свого китайського колегу «диктатором». Якщо відкинути мову дипломатії, то це вирок американо-китайським відносинам. Я думаю на такому високому рівні це була остання зустріч, адже Байден відкрито сказав що Китай є загрозою як  для економки США, так і для гегемонії США у світі. Китай у свою чергу ображений на візит Ненсі Пелосі в Тайвань.

“Думка експерта”: Вікторія Штейнберг та Юрій Атанов, військовослужбовець 40 бригади імені «Привида Києва»

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...