Чому Росія вже програла цю війну – розповідає політолог, військовий Юрій Атанов

Поділитися:

Росія остаточно програла війну з Україною ще 24 лютого 2022 року. Жодних варіантів виграти цю війну немає – ми не кажемо зараз про капітуляцію України і триколори в Києві, а говоримо бодай про те, аби Путін зберіг своє обличчя перед власним народом. Зараз поясню, чому.

Свого часу я навчався на політолога у Києво-Могилянській академії, і, звичайно ж, в силу майбутньої професії чимало читав літератури, котру і радили, і знаходив сам. Цікавість – це основа кожної професії, як говориться. Так ось – існує ціла наука, що вивчає імперії в рамках загального комплексу історичних дисциплін. Це логічно, тому що в імперіях людство прожило 90% своєї історії, демократичні національні держави (як і нації) – це винахід дуже недавній за всіма мірками.

Імперіологи пояснюють, як імперії трималися. Приміром, Римська імперія включала все Середземномор’я, де були десятки нинішніх держав, а Британська – 25% світу взагалі. І римляни 300 років не мали ніякого сепаратизму. 300 років така гігантська держава залишалась без змін. Яким чином? Інтернету тоді не було, поїздів та автомобілів теж, не кажучи вже про авіацію. Легіон міг пройти від сили 20-25 км на день. Будь-яке повстання у віддаленій провінції – це великі проблеми на місяці, а то й на роки. Імперія могла швидко впасти, але ні – протрималась.

З Британською імперією не набагато краще – плисти тижнями  кораблями на вугіллі з обмеженими запасами води незнати куди – Африка, тропіки, хвороби… Таке собі задоволення.

Відповідь дуже проста – імперії ніколи не трималися силою. Це тільки в кіно імперія – це щось на кшталт «Зоряних війн» – страшне, агресивне та жорстоке, що знищує планети, всіх бомбардує та розстрілює. А насправді будь-яка імперія досягала процвітання та утримувала численні території завдяки тому, що знаходила що запропонувати цим територіям для розвитку та збагачення.

Римська імперія пропонувала LEX – римський писаний закон, і PAX ROMANA – римський світ, безмитну та відкриту торгівлю по всьому Середземному морю. Від Британії до Палестини, від Іспанії до Криму та Єгипту. Ну а аристократам із підкорених племен швидко давали римське громадянство та приймали до Сенату. Дуже заманливо. Звичайно, колись могло бути криваве завоювання, але римляни добре розуміли – мечем можна робити будь-що, але на мечах не можна сидіти. Тому вони робили просту пропозицію будь-якому покірному племені – або далі сидите як дикуни в лісах, або користуєтеся благами римської цивілізації – передової у світі – вивчаєте латинь, багатієте, будуєте кам’яні споруди і систему опалення замість халуп з глини та палиць. А якщо прийдуть до вас сусіди, які ще мешкають у лісах – то на допомогу вам прийде римський легіон, який сусідів конкретно «відшліфує» і захистить вас. І це також було важливим чинником – у складі імперії всі ці племена між собою вже не воювали.

Саме так чинила і імперія Османа. Вільна торгівля, захист, розвиток науки. А якщо ще й іслам приймеш, чи сина до яничарів віддаси – то взагалі тобі пошана та посада. Або щедра державна допомога у вигляді будинку чи рибальського човна. А якщо цей син ще й здібним виявиться, і його з яничарів переведуть у чиновники – все, життя у шоколаді. Можна й не паритися. Згадайте лишень псевдоісторичний серіал «Величне сторіччя», де все це показано досить вдало, не дивлячись на художні домисли.

Аналогічно із «західними» імперіями. До Британської імперії більшість африканських племен відверто просилася. Для вождів і старійшин це була можливість інтегруватися у світ західних благ, а племена отримували можливість торгівлі купою ресурсів по всьому світу, захист імперської армії від сусідів, законність, купу інфраструктури, яку імперія будувала власним коштом, технологій для будівництва яких тубільці не мали.  Йдеться про залізниці, фабрики з паровими верстатами, телеграф, ЛЕП тощо.

Будь-яка імперія ефективна і життєдайна виключно доти, доки вона може щось слушне, актуальне та прибуткове запропонувати завойованим чи підкореним територіям. Власне, виключно за таких умов вони й підкоряються.

І тут лежить причина стратегічного програшу Росії.

Росії просто нічого запропонувати  «звільненим» , тобто завойованим та окупованим територіям.

Якщо стара Російська імперія XVIII-XIX ст. багато що могло запропонувати українцям (інтеграцію в російське дворянство, ліквідацію загрози з боку Туреччини та Кримського ханства), народам Азії (розвиток інфраструктури та захист від міжусобиць) тощо, то нинішня Росія запропонувати не може абсолютно нічого. Усі завойовані території занепадають, деградують і перетворюються на пустелю. Шикарний Донецьк з 2014 року перетворився на кримінальне гетто з комуналкою, що розвалилася, і тотальною бідністю, сільське господарство на Херсонщині та Запоріжжі, яке раніше було всі рекорди і породжувало мільйонерів на рівному місці, тепер на нулі. Техніка віджата, канальної системи поливу немає, фермери не обробляють посіви. Навіть завоювати Росія жодного села не може так щоб не зруйнувати вщент.

Зате українці з острахом спостерігають, як «визволителі» виносять унітази з окупованих територій та вивозять пральки, дивуючись таким благам цивілізації, як інтернет чи мультиварка. І дещо з більшою радістю спостерігають, як цієї зими тисячі будинків у РФ залишились без опалення через стару інфраструктуру, або як хоронять чергового учасника «СВО» на фоні дерев’яного бараку, доки самі росіяни ниють через ціни, санкції та внутрішній терор.

РФ нічого запропонувати окупованим територіям, окрім гнилого їдючого патріотизму з уст чергового істеричного пропагандиста, яким уже, схоже, наситились навіть росіяни. Газ та нафта? Але ми цілком обходимося своїм, а якщо не вистачить – світовий ринок досить великий. Російських корупціонерів – чергових Ротенбергів та Абрамовичів? Так в України і своїх вистачає.

А тому – ця партія програна для Росії. Ми не потребуємо її «імперії», яка й собі не може дати раду. Але Путін не розкаже про це Такеру Карлсону….

Автор: політолог, військовий Юрій Атанов

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...