ЄС готовий реагувати на поставки іранських дронів у росію

Поділитися:

У Євросоюзі заявляють, що готові будуть вжити санкцій до Тегерану, якщо йому будуть надані незалежні та конкретні докази про застосування росією іранських дронів у війні проти України.

За словами глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, про використання дронів-камікадзе, вироблених у Ірані, поінформував глава МЗС Дмитро Кулеба. Утім для застосування санкцій докази мають бути надані не лише українською стороною, – зауважив європейський дипломат. Таку вимогу висунули кілька країн-членів ЄС.

Тим часом, поки у ЄС збирають додаткові докази, Україна та США переконані у тому, що росія використовує іранські безпілотники у війні проти України.

Так,  представник Держдепартаменту США Ведант Патель заявив про те, що хоч Іран і заперечує постачання дронів до росії, але США мають переконливі докази використання країною-агресоркою дронів іранського виробництва в Україні.

На переконання Пателя, союз, що зміцнюється між росією та Іраном, повинен розглядатися світом як загроза. Ці дві країни надали ключову військову підтримку президенту Башару Асаду у війні у Сирії.

«Будь-хто, хто веде справи з Іраном і може мати якесь відношення до БПЛА, розробок балістичних ракет або постачання зброї з Ірану до росії, має бути дуже обережним і виявляти належну обачність. США без вагань застосують санкції», – сказав представник Держдепу.

Водночас, українська розвідка повідомляє, що росія замовила в Ірану 1 750 дронів. За словами начальника Головного управління розвідки українського міністерства оборони Кирила Буданова, російські війська потроху вичерпують запаси безпілотників, і українські військові збивають на підльоті кожні сім з десяти випущених росіянами дронів, утім іранці роблять нові і збираються їх постачати країні-агресорці.

Інформацію про те, що Іран погодився постачати росії Shahed-136, а також балістичні ракети «земля-земля» повідомили двоє високопоставлених іранських посадовців і двоє іранських дипломатів. Про це пише Reuters.

За інформацією, угоду уклали 6 жовтня, коли іранська делегація на чолі з першим віцепрезидентом Мохаммадом Мохбером відвідали москву для переговорів щодо постачання зброї. Одним із безпілотників, які Іран погодився поставити, є Shahed-136, а також Fateh-110 і Zolfaghar — іранські балістичні ракети малої дальності, здатні вражати цілі на відстані від 300 до 700 км.

«Росіяни просили більше безпілотників та іранських балістичних ракет з підвищеною точністю, зокрема сімейства ракет Fateh і Zolfaghar», — сказав один з іранських дипломатів, який був поінформований про поїздку.

Нагадаємо, у понеділок, 17 жовтня, внаслідок ударів дронів-камікадзе Shahed-136 по столиці України загинуло щонайменше четверо людей.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...