Верховна Рада схвалила законопроект про мобілізацію

Поділитися:

Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію. За документ, що передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, проголосували 283 народних депутати.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

За його словами, у цьому документі не передбачено можливості демобілізації, оскільки комітет Верховної Ради подав правку щодо видалення цієї норми, і таке рішення отримало підтримку на засіданні 11 квітня.

Пресслужба Апарату Верховної Ради зазначила, що у підготовці законопроєкту до другого читання надійшло 4195 поправок та пропозицій від суб’єктів права законодавчої ініціативи. Порівняльна таблиця до законопроєкту включає 4 294 поправки та пропозиції, із яких 31 було враховано, а 4 263 відхилено.

“В остаточній редакції проєкту частково враховано пропозиції Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, рекомендації Національного агентства з питань запобігання корупції, надані за результатами антикорупційної експертизи проєкту, проведеної відповідно до частини п’ятої статті 55 Закону України “Про запобігання корупції”, а також зауваження і пропозиції, висловлені представниками відповідних органів державної влади, військових формувань тощо”, – йдеться у повідомленні.

У перший день розгляду (10 квітня) парламентарії розглянули відхилені профільним Комітетом 4263 правки, і жодна з них не була підтримана.

Як голосували по фракціях:

  • Слуга — 192
  • ЄС — 0
  • Батьківщина — 2
  • Платформа за життя та мир — 18
  • Голос — 16
  • Відновлення -16
  • За майбутнє — 12
  • Довіра — 15
  • Позафракційні — 12.

Законопроєкт про мобілізацію набуде чинності через місяць після підписання його президентом Володимиром Зеленським.

Як раніше писала “Судово-юридична газета”, вимога ТЦК (яку не слід не плутати з повісткою) буде вважатися врученою і з моменту проставлення відмітки про неможливість її вручення, а керівник ТЦК зможе ініціювати затримання ухилянта. Тобто, навіть якщо громадянин не знаходиться за адресою і фізично не отримав вимогу ТЦК, вона буде вважатися врученою, і ТЦК зможе ініціювати стосовно ухилянта відповідні обмеження.

Так, законопроєкт 10449 у фінальній редакції доповнює закон про мобілізаційну підготовку та мобілізацію новою статтею 27 “Заходи впливу”.

Відповідно до неї у разі невиконання під час мобілізації громадянином обов’язків, передбачених ч. 1 ст. 22 у новій редакції (неявка на виклик ТЦК, непроходження медичного огляду), ч. 3 статті 22 (неуточнення у ТЦК своїх військово-облікових даних протягом 60 днів), та вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення законодавства про мобілізацію), керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки звертається до органів та підрозділів, що входять до системи поліції, щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до ТЦК.

У разі отримання письмової відповіді про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК, його керівник протягом 5 днів з дня отримання такої відповіді надсилає цьому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу його місцезнаходження, місця проживання чи перебування вимогу про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом (вимога).

Днем вручення вимоги є:

1) день вручення вимоги під розписку засобами поштового зв’язку;

2) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою ТЦК;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси.

У разі, якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги не виконав зазначеного у ній обов’язку (обов’язків), ТЦК звертається до суду в порядку, встановленому законом, з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації – на строк до виконання або відкликання такої вимоги.

Нагадаємо, що перехідні положення передбачають, що громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

  • у разі перебування на території України – шляхом прибуття самостійно до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАПу, або через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);
  • у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК за місцем перебування на військовому обліку або через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

Слід зауважити, що законопроєкт передбачає, що призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в 7-денний строк стати на військовий облік. У разі декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється відповідними районними (міськими) ТЦК на підставі відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Протягом дії правового режиму воєнного стану призовники, військовозобов’язані та резервісти, які залишили або покинули своє місце проживання, зобов’язані в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у ТЦК за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи.

Невиконання таких обов’язків, у тому числі неуточнення своїх даних, як випливає із законопроєкту, надає можливість керівнику ТЦК звернутися до поліції щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до ТЦК, а також згодом – до суду щодо обмеження у праві керувати автомобілем.

Нагадаємо, 10 квітня Верховна Рада ухвалила законопроєкт 10379, який збільшує до 22,5 тис. грн штраф за ухилення від військового обліку для самого ухилянта, і до 59,5 тис. грн – для підприємства, де він працює.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...