«Усвідомлений бізнес – надія України майбутнього» – Дмитро Александров

Поділитися:

З початком війни життя українського суспільства кардинально змінилося. Бізнес не став тут виключенням. Нині, на третьому році повномасштабного вторгнення, українські підприємці шукають нові ходи і концепції для розвитку не лише власної справи, але й для відновлення країни.

Дмитро Александров – мільйонер, власник кількох компаній та засновник першого в Україні Ретрит-центру усвідомленого бізнесу (саме за втілення цього унікального проєкту в життя Дмитро торік отримав престижну Міжнародну бізнес-премію GLOBAL100 Awards-2023) розповів як йому вдається справлятися із викликами воєнного часу та як його проєкт допомагає українцям знаходити правильні відповіді на складні життєві запитання.

 «До початку війни ми всі мали певні переконання, більш-менш чіткі плани, «ґрунт під ногами». Усе це – своєрідні соціальні опори, які супроводжують нас протягом життя. І 24 лютого 2022 року абсолютно всі вони були знесені нищівною хвилею війни. Україна прийшла в точку, яку я називаю «обнуленням». Це сталося не лише з державою і нацією, але й із українським бізнесом. Нульова позиція спонукає нас до трансформації, і бізнес також повинен змінитися. Зараз саме час кожному підприємцю прислухатися до себе і спробувати нові підходи до ведення справ», – переконаний засновник методики усвідомленого бізнесу.

Так, Дмитро вже кілька років практикує усвідомлений бізнес. Це нова тенденція в підприємництві, що набирає обертів у всьому світі. Бізнес такого рівня базується на цінностях і переконаннях свого власника. Традиційний аналіз відходить на другий план: не мають особливого значення попит на ринку, розмір стартового капіталу, прогнози щодо розвитку компанії тощо. Натомість важливими інструментами для розвитку і прийняття рішень у бізнесі стають квантові практики, медитації та інтуїція.

Деякі підходи усвідомленого бізнесу застосовувалися в таких компаніях, як Google та Microsoft. В Україні цей напрямок – новий. Але завдяки «обнуленню» він може розвиватися досить стрімко. Коли підприємці не занурюються у старі схеми, більше думають про користь для суспільства та розпочинають актуальні волонтерські програми, вони наближаються саме до усвідомленого бізнесу.

Дмитро Александров запустив нові підходи до бізнесу у своїй компанії ще у 2018 році, і це дало справді ефективні результати: сформувалася продуктивна команда, відбувся раціональний розподіл часу та обов’язків як усередині компанії, так і в розкладі власника, збільшився дохід та зріс потік клієнтів.

«Коли я зрозумів, що новий підхід працює, виводить мене на більший прибуток, я розповів про основи усвідомленого бізнесу моїм партнерам і друзям. Вони запровадили зазначені цінності у своїй діяльності, і вже через 2–3 місяці кожен із них помітив позитивні зміни, які підвищили успіх компанії. Я продовжував розвивати цей підхід, розробляв нові прийоми, запроваджував правила та концепції для своєї компанії.

У певний момент у моїй голові сформувалася чітка і послідовна система, як саме потрібно вести бізнес, щоб він був успішним і стійким до будь-яких зовнішніх обставин. Тоді я вирішив поділитися цими знаннями з українськими бізнесменами, збудувавши Ретрит-центр усвідомленого бізнесу.

Це унікальний заміський комплекс для підприємців, у якому вони можуть побути в тиші, прийняти важливі рішення, відкрити для себе тонкощі усвідомленого бізнесу, – продовжив Дмитро. – Будівництво розпочиналося нелегко. Навіть земельних ділянок, які  задовольняли б потреби ретрит-центру, практично не було. Потрібну мені енергетику, спокій і тишу я відчув лише на одному відрізку землі неподалік від Києва».

Ще на початку лютого 2022 року було зведено п’ять будиночків комплексу.

Паралельно із будівництвом провели Саміт усвідомленого бізнесу, в якому взяли участь близько 15 тисяч підприємців різної ланки. Перед аудиторією виступили всесвітньовідомі спікери – Майкл Роуч, Джо Вітале, Брайан Трейсі та інші.

Подія мала успіх, тому Дмитро Александров підписав контракт на будівництво ще п’яти будиночків, а також зали для медитацій і занять, вклавши у свій задум чималеньку суму. Це сталося за два тижні до повномасштабного вторгнення в Україну. Дивовижно, але саме за ці 14 днів вдалося закупити всі матеріали для будівництва, і вони зберігалися на заводі в Бородянці.

Далі у плани втрутилась війна…

Як і всі українці, Дмитро Александров у перші дні війни опинився на роздоріжжі. Постало багато запитань, і на них не було жодної відповіді. Бізнес відійшов на другий план.

«У перші місяці війни продовжувати будівництво було неможливо: село Хмільна, де розташований ретрит-центр, опинилося під окупацією. Тоді я думав, що втратив цей проект назавжди. Регіон здригався від постійних обстрілів, відбувалися жахливі події, адже зовсім поруч розташовані Буча та Ірпінь. Я ж займався безпекою своєї родини та доньки, яка народилася зовсім нещодавно.

На початку квітня територію Київщини звільнили, бізнес та економіка потроху адаптувалися під формат війни. І мої думки повернулися до ретрит-центру.

Я не розумів до кінця, як діяти далі. Не знав, чи вціліли будиночки. Чи взагалі потрібен тепер суспільству цей комплекс?» – згадує підприємець.

Ретрит-центр усвідомленого бізнесу виявився місцем особливим. Він вистояв перед натиском бойових дій, жодна із будівель не постраждала.

Навіть на тлі пожежі після вибуху снаряда, комплекс відстояв своє право на існування. Мешканці Хмільної, які підтримували будівництво ретрит-центру, зупинили вогонь буквально за 30 метрів від його дерев’яних будівель.

Цікаво, що матеріали, закуплені раніше на заводі в Бородянці, також уціліли.

Дмитро зрозумів: якщо простір вистояв, матеріали збереглися, то світу потрібні подальше будівництво та розвиток усвідомленого бізнесу.

Але логіка та оточення диктували свої думки: всі вони оголошували будівництву категоричне «ні!». Ситуація залишалася складною, прогнози для економіки – невтішними, поширювалися чутки про повторне вторгнення на Київ. Поміж тим, локація ретрит-центру – за якихось 130 км від кордону з Білоруссю, що створило додаткові ризики.

Оточення наполягало зав’язувати» з ідеєю ретритів і будівництва. За законами традиційного бізнесу такий вибір був би правильним. Але я керувався законами бізнесу усвідомленого, які стали для мене вектором для прийняття рішень. Побувши кілька днів у повній тиші в ретрит-центрі, прислухавшись до внутрішнього чуття, я отримав чітке знання та впевненість у наступних діях. Моя інтуїція підказала, що треба продовжувати будівництво і приймати гостей у вже зведених будиночках, – розповідає Дмитро.

Вагомим аргументом на користь продовження будівництва стало те, що практично всі працівники й організації залишилися в Україні та продовжували функціонувати. Відновилися господарські зв’язки – із підрядниками, дизайнером, електриками. Запустився процес підтримки економіки: будівництво надало роботу, держава отримала податки, частина з яких пішла на українську армію.

Бізнес повинен працювати навіть у воєнний час. Коли ви інвестуєте, то запускаєте важливі процеси економіки. І саме це тримає її на плаву», – впевнений Дмитро Александров.

«Я міркував над тим, щоб віддати готові будиночки сім’ям переселенців. Але усвідомив, наскільки важливим є функціонування ретрит-центру в поточних умовах. До війни ми планували Ретрит-центр усвідомленого бізнесу як локацію для підприємців, але тепер аудиторія розширилася.

Нині, коли довкола лунають сирени, тиша стає трендом. Люди прагнуть її в душі та навколо себе. І ретрит-центр дає їм жаданий спокій для відновлення внутрішнього ресурсу», – переконаний Дмитро Александров.

Попит на тишу та знижка на послуги комплексу дали результат. Потік людей збільшився, і нині до ретрит-центру стікаються відвідувачі.

У ретрит-центрі можна сконцентруватися, привести до ладу свої думки, почути себе, свою інтуїцію та прийняти важливі рішення. Ці рішення є дієвими і правильними, на відміну від тих, які приймаються в галасі, так би мовити «нашвидкуруч». Уже під час війни ретрит-центр відвідали понад півтисячі людей.

Ретрит-центр – це унікальне місце, яке допомагає насамперед відновити внутрішній ресурс. Щоб перебування у комплексі було ефективним, Дмитро наполягає на дотриманні на його території кількох обов’язкових умов: не вживати важку їжу та пити багато води (Це потрібно для того, щоб в організмі відчувалася легкість і під час медитації можна було краще сконцентруватися); добре висипатися, щоб мозок відпочив і був відкритим для генерування ідей; провести «інформаційний детокс» (Це означає – не користуватися мобільним зв’язком, комп’ютером,  телевізором і не читати жодних новин, навіть із газет).

Для тих, хто хоче ближче познайомитись із усвідомленим бізнесом, Дмитро пропонує чотири напрямки роботи. Приміром,дні усвідомленості.  Це важливий, спеціально відведений проміжок часу, під час якого  підприємці отримують інсайти, нові ідеї та завершують значущі проєкти. Такі дні містять творчу складову, бо, залежно від внутрішніх потреб, мають цікаві «спеціалізації», приміром, День тиші, День равлика, День уваги, День роздумів про вищу мету, День байдикування тощо. Найбільший попит мають Дні тиші, оскільки більшість людей нині потребує саме цього.  Окрім того, Александров пропонує ретрити для бізнесу. Ця робота в ретрит-центрі нині розвивається за двома важливими напрямами: бізнес-ретрити, на які збираються власники бізнесів і бізнесових корпорацій, а також різні експерти з питань підприємництва, та корпоративні ретрити для колективів підприємств і фірм, а в ширшому розумінні – для корпоративного сектора (фактично для колективів, які працюють усередині яких-небудь суб’єктів господарювання).

Такі ретрити – ексклюзивна розробка команди Ретрит-центру усвідомленого бізнесу, унікальний інструмент розвитку бізнесу. Вони поєднують практики усвідомленості та стратегічні сесії (брейншторми, мастермайнди), що дає удвічі більше креативних ідей, ніж за звичайних умов.

А також з напрямків роботи – менторство та спікерство.

«Приємно констатувати, що за час роботи ретрит-центру тут пройшли навчання понад 1000 підприємців і тих, хто тільки-но хоче розпочати бізнес. За  нашої підтримки у ці складні часи створено десятки бізнесів. Торік у ретрит-центрі відбулося понад 20 ретритів за різними тематичними напрямами.», –розповідає засновник ретрит-центру.

Уже під час війни Дмитро написав книгу «Усвідомленість у бізнесі», яка торік вийшла у світ. Окрім того, в його планах – запустити унікальну Платформу усвідомленого бізнесу, аналогів якої ще немає. До неї увійдуть вісім ретрит-центрів у різних містах України та Школа усвідомленого бізнесу для підприємців».

Унікальність нашого проєкту, особливо для України, полягає в тому, що одночасно розв’язуються дві «кричущі» проблеми – відновлення бізнесу та розвиток економіки. Також за допомогою медитації і практик усвідомленості поліпшується ментальне здоров’я людини. У підсумку – зростає рівень ідей і креативності в бізнесі, що є основою сталого й успішного розвитку економіки України як сильної інноваційної держави. Усвідомлений бізнес – це велика надія України майбутнього!», – переконаний Дмитро Александров.

Він продовжує працювати й інвестувати, незважаючи на будь-які чутки і прогнози. Стверджує, що без досвіду та знань, які здобув, практикуючи усвідомлений бізнес, давно закрив би проєкт. А зараз  впевнено покладається на свою інтуїцію та внутрішнє чуття. Дмитро знає, що часто цей інструмент отримання інформації ефективніший, ніж навіть логіка та аналіз.

Багато в чому унікальний, Ретрит-центр усвідомленого бізнесу торік дістав міжнародне визнання. Дмитро Александров здобув престижну бізнес-премію GLOBAL100 Awards–2023, засновану у США. Цим ще раз засвідчено значущість прогресивних задумів українського підприємця та його команди.

Попри всі перешкоди і труднощі, які переживає держава, Дмитро  вірить у перемогу України та у власний успіх. Адже саме зараз відбувається духовна й економічна трансформація України. І бізнесу в цей час потрібне суттєве оновлення.  Бізнесу потрібна усвідомленість!

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....