У «Нафтогазі» розповіли, як буде проходити опалювальний сезон

Поділитися:

Українців чекає найхолодніша зима за останні десятиліття – температура в приміщеннях не підніматиметься вище за 17-18 градусів за Цельсієм, а опалювальний сезон розпочнуть пізніше, і закінчать раніше. Про це розповів голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко виданню The Gurdian.

Якщо ж Україна не отримає 10 млрд доларів на закупівлю 4 млрд. кубометрів газу, то ситуація може бути ще складнішою, – переконаний посадовець. «Без фінансової підтримки в нас не буде газу, і це означатиме, що в нас будуть дуже високі ризики для енергосистеми… – зазначив Вітренко. – Будуть відключення у багатьох місцях України. Що ж до опалення, то якщо в нас не буде цих 2 млрд куб. м, це означатиме, що деякі домогосподарства не отримають достатньо тепла… тому буде дуже холодно», – додав голова НАК.

Україна видобуває близько 60% необхідного їй газу всередині країни, а решту закуповує у сусідів з Європейського Союзу за ринковими цінами.

Наразі Україні необхідно близько 10 мільярдів доларів на імпорт газу.

Однак ці розрахунки можуть змінитися, якщо росія завдасть удару по будь-якому критично важливому об’єкту газової інфраструктури України, електростанціях або газовидобувних підприємствах.

Вітренко нагадав, що близько 50% українських газових родовищ розташовані в Харківській області, за 6-7 км лінії фронту. Якщо вони або українські сховища будуть пошкоджені, Україні доведеться імпортувати більше газу.

Крім того, росія може ще більше скоротити поставки газу в ЄС, що призведе до його подорожчання. Раніше цього року росія скоротила постачання до ЄС, різко підвищивши ціни на газ та електроенергію у деяких країнах, включно з Великою Британією.

 

Вітренко порадив українцям запастися ковдрами та теплим одягом на випадок, якщо температура повітря на вулиці опуститься нижче -10 °С.

Нагадаємо, раніше мер Києва Віталій Кличко закликавв громадян тримати теплі речі напоготові та бути готовими до зникнення електрики та терористичних атак по газонасосних станціях. На сьогодні підготовку до опалювального сезону завершено на 75%.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....