Росіянам заборонили в’їзд до країн Балтії та Польщі

Поділитися:

Від понеділка, 19 вересня, в’їзд громадянам росії до Естонії, Латвії, Литви та Польщі за шенгенськими візами заборонено.

Як заявила Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, набуття чинності заборони на в’їзд до країн Балтії та Польщі росіян з шенгенськими візами «по суті означає, що російські туристи сюди більше не допускаються», – повідомляє ERR.

Відтепер росіяни не зможуть потрапити на територію держав Балтії та Польщі  незалежно від того, якою країною видана шенгенська віза.

«Разом із Латвією, Литвою та Польщею ми вирішили спільно обмежити можливості туризму для громадян росії, щоб захистити громадський порядок і безпеку. Зараз неможливо гарантувати, що російські туристи, які прибувають через Естонію до ЄС, не несуть ризику для безпеки», – йдеться у спільній заяві прем’єр-міністрів з чотирьох країн.

Заборона поширюється на росіян з чинними шенгенськими візами, мета поїздки яких туризм, бізнес, участь у спортивних заходах і транзит. Глави урядів вважають, що поїздки до Європейського союзу – це «привілей, який не належить до прав людини».

Утім у документі є й винятки. Зокрема, для представників дипломатичного корпусу, громадян росії, які мають родичів у зазначених країнах, а також для росіян з гуманітарних питань, наприклад, смерть родича або лікування тяжкого захворювання.

Також в Естонії залишається можливість в учнів, які мають короткострокову навчальну візу, та у власників робочої візи, але за умови, що робота офіційно зареєстрована.

Також, як і раніше,  росіяни зможуть їздити до Калінінградської області і назад транзитними поїздами через Литву.

Кордон по суші з ЄС відтепер росіяни можуть перетнути лише у Фінляндії.

«Зрозуміло, це викличе підвищення навантаження на владу Фінляндії. Ми хотіли б, щоб Фінляндія приєдналася до нас, але зараз цього не зроблено. Це рішення необхідно, щоб захистити громадський порядок», – додала Каллас.

Також з 19 вересня Швейцарія призупинила спрощену видачу віз росіянам.

Нагадаємо, з 12 вересня Рада ЄС призупинила дію угоди про спрощений візовий режим для росії. Процес отримання віз до країн ЄС для росіян став значно тривалішим і дорожчим. Повну заборону на туристичні поїздки росіян Євросоюз наразі не вводить, оскільки низка країн, серед яких Угорщина, не підтримали таке рішення.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
11 Травня 2024 року - 14:33
Війна багато чого змінила, але повністю забрати з життя українців...
9 Травня 2024 року - 20:45
Печерський райсуд Києва в четвер, 9 травня, обрав Ігорю Коломойському...
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....