F-16 для України: військовий з “Привидів Києва” розповів про переваги, недоліки та проблеми з аеродромами

Поділитися:

Наскільки літаки  F-16 – сучасні,  та на скільки F-16 –багатофункціональні? Про це розповість Юрій Атанов, військовослужбовець 40 бригади ім. «Привида Києва». Пане Юрію, в продовження нашого діалогу попереднього разу, я нагадаю ми говорили про передачу літаків F-16,  від  Західних союзників для України, та наскільки літаки  F-16 примхливі та багатофункціональні?

Сьогодні хочу дізнатися чи літаки F-16 сучасні? 

Юрій: винищувачі F-16 в тій модифікації в якій є на озброєнні в країнах-партнерах, ці модифікації є сучасними, тобто як в попередньому інтерв’ю вже зазначив, що на відміну від МІГ 29 вони проходили модифікацію, в принципі якщо порівняти два літаки то вони є однакові, у МІГ 29 швидкість 2500км\год, у F-16  2120 км\год, МІГ 29 це маневрований винищувач але МІГ 29  інженери розробили у 80х роках і він модернізацію не проходив, F-16 постійно проходили модернізацію. В них набагато краща авіоніка, набагато більше станція захоплення цілі, більша кількість цілей, в них є радар  AESA, це радар який одночасно веде декілька цілей, ціль захоплюється на відстані до 80 км, то МІГ 29 там максимум кілька цілей, дистанція захоплення цілі вона є біля 40 км, це і є ключовою відмінністю саме модернізація цих літаків.

Які ж якісні зміни “Бойові соколи” можуть дати українським Повітряним силам у війні проти росіян в небі, на суші та на морі? 

Юрій: Ключеве це якісне вплине навіть на першому етапі коли їх буде невелика кількість на перебіг бойових дій па першому етапі коли ми тільки їх накопичуємо безумовно вони будуть першочергово використовуватись як ППО, для збиття ракет, але потім під час накопичення і розширення цих літаків це вже змінить якісно і на полі бою, тобто вони будуть використовуватись для знищення нашого ворога, його ппд, тобто місце дислокації і логістичних вузлів нашого противника. Тому що як я говорив, як і авіаційні групи вони значно менші так і спектр використання авіаційних ракет і авіаційних бомб він значно ширший, тому що наприклад, кількість підвісів у F-16 для ракет, вона більша ніж у МІГ 29. У  F-16  11 шт., у МІГ 29- 9 шт. , здається що різниця невелика але це більше на 2 ракети.

Пропоную змоделювати ситуацію, виконання завдання це просто більша кількість знищення цілей.

Ми всі повинні розуміти що кількісно ми не зможемо переважати нашого суперника, тобто наразі у нашого противника в десять разів більше літаків ніж в Україні, тому ми не можемо йти методами 20 сторіччя і переважати кількістю,  а це метод який використовує наш противник, у нас населення України 30 мільйонів, населення противника 125 мільйонів, тож ми не можемо брати кількістю то ми повинні брати розумом. Наше командування повинно брати в стратегічному плані, а на полі бою – це якістю та технологіями, використанням літаків які якісно переважають і якісною перевагою ми зможемо знівелювати якісну перевагу над суперником.

Тож за достатньою кількості літаків F-16 і навченості екіпажів та продуманої тактики застосування, ці літаки мають всі шанси вплинути на перебіг російсько-української війни. Можливо, саме тому речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зробив такий прогноз: “Коли будуть F-16, ми виграємо цю війну”.

Юрій: Резюмуючи наш діалог, хочу щоб в наших читачів та глядачів відклалося ключова теза: що дві ескадри, одна ескадра налічує біля одинадцяти бортів, дві ескадри якісно змінять перебіг бойових дій, це дуже сильно вплине, по –перше передача таких винищувачів це ще є і емоційний фактор, який дуже ключову роль відіграє у війні, де деморалізація противника має також ключову роль, так ось передача цих літаків дуже сильно деморалізує нашого противника і в той же самий час підніме емоційний стан у наших військ у тому числі у Повітряних сил.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...