Заколот Пригожина: як це вплине на його бізнес-імперію

Поділитися:

На початку березня в Бангі, столиці Центральноафриканської Республіки, було здійснено підпали пивоварного заводу, що належить французькому гіганту з виробництва напоїв Castel. Організатором стала «ЧВК Вагнера».

Сумнозвісна російська воєнізована організація, чий засновник Євген Пригожин мав тісні зв’язки з Кремлем до минулих вихідних, коли він підняв заколот проти президента Володимира Путіна, скоїла широкий спектр передбачуваних порушень прав людини, від жахливих вбивств мирних жителів в Україні, де вона зіграла ключову роль, до зґвалтувань і страт селян у ЦАР та Малі. Понад пять років вона була провідною дійовою особою в зусиллях Кремля розширити сферу свого впливу на континенті, отримавши друзів — разом із контрактами на послуги безпеки та прибутковими ліцензіями на видобуток корисних копалин — у ряді африканських країн. Навіщо Вагнеру атакувати пивоварню? Причина проста: як показали супутникові знімки, практично поруч зявилась нова пивоварня.

На складі та у великих металевих чанах, які там стоять, тепер виробляють нове пиво під назвою Africa Ti L’Or, яке належить компанії, якою керує високопосадовець Wagner. Пивоварня є частиною бізнес-імперії, яку Вагнер створив у ЦАР за підтримки Росії. Згідно з даними торгівлі, супутниковими знімками та інтерв’ю з людьми, знайомими з ситуацією, вона поширюється майже на всі галузі економіки країни. Вагнер контролює найбільшу в ЦАР золоту шахту, здатну щорічно видобувати золота на 290 мільйонів доларів, а також концесію на видобуток деревини, яка вдвічі перевищує Нью-Йорк. Його пивний бізнес пов’язаний із виробництвом дешевої горілки.

До кінця вихідних Пригожин погодився припинити повстання та виїхати в еміграцію до Білорусі. Його розрив з Кремлем викликає питання про долю операцій Вагнера в Лівії, Малі та Судані. Але у Африці найбільше може постраждати саме найбідніша ЦАР.
Вона виступала в якості лабораторії для російської стратегії на континенті і де 2000 бойовиків Вагнера підтримували уряд президента Фостена-Аршанжа Туадери після двосторонньої угоди про безпеку з Москвою в 2018 році.
Присутність Вагнера в Африці та на Близькому Сході.

«Якщо стосунки між російським урядом і Вагнером порушені, це означає, що їхні стосунки в ЦАР і Малі також порушені», — сказав Кессі Мартін Екомо Суагне, який очолює дослідницький центр Peace and Development Watch у Бангі.

Те, що відбувається, руйнує наратив про те, що уряд ЦАР підтримує Москва, і замість цього показує, що «президент ЦАР офіційно є заручником Вагнера».

Фіделе Гуанджика, радник президента ЦАР, наполягав на тому, що повстання цих вихідних не вплине на ЦАР.

«Ці події не викликають у нас ні жару, ні холоду, тому що ми маємо оборонну угоду з Російською Федерацією», — сказав він.

Навіть якщо «Вагнера» розформують, «Росія нам щось надішле», — сказав він, маючи на увазі війська та зброю.
В аудіорелізі на своєму Telegram-каналі в понеділок Пригожин заявив, що не має наміру повалити уряд і що Вагнер завжди виконував “величезну кількість завдань в інтересах Російської Федерації” в Африці та арабських країнах по всьому світу.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив в інтерв’ю RT, що ЦАР і Малі звернулися до Вагнера з проханням допомогти «забезпечити безпеку їхнього керівництва» після виведення французьких військ. За його словами, російські військові інструктори продовжуватимуть працювати в обох країнах.

Сам Пригожин та його оточення не хочуть спілкуватися про свою присутність у ЦАР. За словами дипломатів і представників ООН у цій країні, а також аналітиків, які уважно стежать за цим, Вагнер і Росія створили цю присутність, захопивши державні інституції ЦАР, відкинувши колишню колоніальну державу Францію. Сили Вагнера очолюють армію, яка патрулює проти повстанців, які турбують уряд більше десяти років. У кущах у величезній країні, більшій за Україну, її солдати керують контрольно-пропускними пунктами, які диктують рух працівників ООН та іноземних неурядових організацій. Вони також забезпечують особисту безпеку високопосадовців ЦАР. Західні дипломати бояться з’являтися на заходах з президентом, щоб не сфотографуватися біля солдата Вагнера.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...