Катастрофа вартістю 30 мільярдів доларів — лише початок смертоносних кліматичних змін

Поділитися:

З наближенням сезону мусонів у Пакистані вже пройшли проливні дощі та сильний вітер, що призвело до десятків смертей, сотень поранених і пошкодження доріг, будинків і сільськогосподарських угідь. Лише 10 місяців тому сильна повінь у Пакистані призвела до загибелі понад 1700 осіб, 8 мільйонів переселенців і економічних втрат на понад 30 мільярдів доларів.

Через повінь триває брак врожаю, тисячі сімей залишаються без даху над головою, а країна бореться з відновленням, постачанням продовольства, охороною здоров’я та боргами. Допомога в основному вичерпалася. Оскільки нові дощі загрожують тим самим територіям, які постраждали від минулорічної повені, Пакистан опиняється у владі згубної моделі: зміна клімату спричиняє більш інтенсивні дощі, що призводить до більш інтенсивних повеней, що заважає відновленню після минулих повеней.

Це парадигма, знайома іншим восьми країнам так званого Третього полюсу, який стикається з впливом теплішого повітря як на мусони, так і на танення гірського льоду. Відповідно до нещодавнього дослідження, льодовики в гімалайському регіоні Гіндукуш в Азії можуть втратити 80% свого нинішнього обсягу до кінця цього століття, що загрожує життю 2 мільярдів людей вниз за течією — приблизно чверті населення світу. Без ефективних механізмів фінансування власного відновлення, не кажучи вже про підготовку до майбутніх кліматичних криз, країни, що розвиваються, особливо неготові.

2022 рік був безпрецедентним на повені. Повінь тривала понад чотири місяці, і на її піку третина країни опинилася під водою. Найгірша кліматична катастрофа в історії країни. Повені завдали економічних збитків на суму понад 30 мільярдів доларів, або приблизно 10% економічного виробництва Пакистану в 2021 році.

У багатьох регіонах відтоді мало що покращилося. У всій провінції Сінд, де більше половини шкіл було пошкоджено паводковою водою, діти продовжують навчатися просто неба, заявив міністр закордонних справ Пакистану Білавал Бхутто Зардарі на конференції в травні. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, стояча вода стала причиною найгіршого спалаху малярії в країні з 1973 року. Кілька сільських амбулаторій залишаються стоячи, щоб надати вкрай необхідне лікування.

Пакистан, одна з найбільш вразливих країн до зміни клімату, відповідає лише за 1% світових викидів парникових газів. World Weather Attribution, яка досліджує зв’язок між екстремальною погодою та забрудненням парниковими газами, виявила, що зміна клімату призвела до того, що в серпні минулого року кількість опадів у Пакистані була на 75% більшою, ніж це було раніше.

Окремий кліматичний саміт у Парижі минулого місяця зібрав понад 100 голів урядів для вирішення проблеми фінансової нестачі як найбільшої перешкоди для кліматичних заходів. Набір пропозицій, відомих як програма Бріджтауна 2.0, передбачає створення гарантій обміну валюти, додавання положень про надзвичайні ситуації до боргових угод і сприяння більшій кількості багатосторонніх кредитів. Але його політична доцільність залишається в основному неперевіреною.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...
20 Квітня 2024 року - 22:53
Станом на 19 квітня в Єдиному реєстрі зброї вже зареєстровано...
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...