владімір путін оголосив одностороннє «перемир’я» на Різдво – чого чекати Україні

Поділитися:

Оголошене кремлем 36-годинне одностороннє «припинення вогню», яке нібито розпочалося сьогодні, 6 січня, о 12:00, у світі називають пасткою та інформаційною спецоперацією диктатора путіна.

Зокрема, в американському Інституті вивчення війни вважають, що таким чином путін намагається завдати Україні репутаційної шкоди, переконавши світову громадськість у тому, що саме Україна відмовляється від мирних ініціатив росії.

«Це навмисна інформаційна тактика, яку раніше використовувала росія. Припинення вогню також потребує часу для організації та здійснення. Офіційний представник кремля дмітрій пєсков, зокрема, заявив 14 грудня, що росія не має планів припинення вогню на православне Різдво, тому несподівана заява Путіна від 5 січня викликала здивування. Якби путін серйозно ставився до релігійно вмотивованого припинення вогню, він мав би достатньо часу, щоб підготуватися до нього», – зазначають аналітики ISW.

Між тим, за інформацією розвідки міжнародної волонтерської групи InformNapalm, кілька православних храмів у населених пунктах на окупованих росіянами територіях, зокрема й Донецька, можуть замінувати та підірвати під час святкової ранкової служби 7 січня. Як зазначає одне з джерел, на місцях вибуху храмів у сюжетах для пропаганди росіяни планують зняти уламки HIMARS, які були привезені з інших місць. Таким чином кремль може зняти пропагандистські сюжети для внутрішньої аудиторії та ініціювати інформаційний привід для нової хвилі мобілізації.

Водночас президент США Джо Байден вважає, що путін, оголосивши про 36-годинне припинення вогню, намагається дати своїй армії трохи перепочинку.

«Я не хочу відповідати на все, що каже путін. Він був готовий бомбардувати лікарні, дитячі садки та церкви 25 числа та на Новий рік. Я думаю, що зараз він намагається знайти для себе трохи кисню», — заявив Байден під час зустрічі з журналістами у Білому домі.

Не довіряють ініціативі росії щодо припинення вогню і у Європейській раді. Зокрема, її очільник Шарль Мішель назвав одностороннє припинення вогню фальшивим і лицемірним.

«Є агресор: Кремль. І жертва — український народ. Виведення російських військ — єдиний серйозний спосіб відновлення миру та безпеки. Оголошення про одностороннє припинення вогню є таким же фальшивим та лицемірним, як і незаконні та гротескні анексії та супутні референдуми», — наголосив Шарль Мішель.

Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі слідом за Україною, ЄС та США розкритикував російську заяву про припинення вогню на 36 годин.

«36-годинна пауза в російських атаках нічого не дасть для просування до миру. росія має остаточно вивести свої війська, віддати контроль над незаконно захопленою українською територією та покласти край варварським ударам по мирних жителях», — написав Джеймс Клеверлі у Twitter.

Голова Міністерства оборони Литви Арвідас Анушаускас вважає, що росія хоче різдвяного перемир’я, щоб після відпочинку з новими силами продовжити вбивати українців.

«путін наказує шойгу оголосити різдвяне перемир’я, бо вбивці втомилися і хочуть відпочити добу. Вони хочуть різдвяного перемир’я, щоб продовжити вбивати українців у власній країні новими силами», – написав Анушаускас.

Лицемірством назвав «перемир’я» путіна і секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов.

«Який стосунок до християнського свята Різдва має зграя дрібних кремлівських чортів? Хто повірить гидоті, яка вбиває дітей, обстрілює пологові будинки, катує полонених? Режим припинення вогню? Брехня та лицемірство. Ми вас будемо гризти у співучій тиші української ночі», — пообіцяв секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Нагадаємо, кремль заявив, що путін наказав припинити вогонь із полудня у п’ятницю, 6 січня, після заклику до різдвяного перемир’я з боку патріарха московського кирила, глави російської православної церкви. Україна відкинула пропозицію путіна про 36-годинне припинення вогню, заявивши, що перемир’я не буде, доки росія не виведе своє військо з окупованих ними земель.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...