В уряді Австрії готуються до блекауту через російські хакерські атаки

Поділитися:

Європейському Союзу необхідно готуватися до можливого повного відключення електроенергії, причиною чого можуть стати, зокрема, хакерські атаки росіян на західні енергосистеми.

Про це в інтерв’ю Die Welt розповіла міністерка оборони Австрії Клаудія Таннер.

«Ймовірність того, що найближчим часом відбудеться відключення електроенергії в деяких частинах Європейського Союзу, дуже висока. Питання не в тому, чи це станеться, а в тому, коли», – сказала глава Міноборони Австрії.

Вона нагадала, що австрійські військові ще у 2020 році прогнозували сценарій широкомасштабного знеструмлення в ЄС, й цей ризик значно зріс у зв’язку з війною в Україні.

«Для путіна хакерські атаки на західні енергосистеми є засобом гібридної війни. Не варто робити вигляд, що це лише теорія. Ми повинні готуватися до відключень електроенергії в Австрії і в Європі», – наголосила Таннер.

Наразі, як заявила міністерка, в Австрії до можливого блекауту інтенсивно готуються збройні сили та міністерство внутрішніх справ, проводячи спільні навчання та здійснюючи просвітницькі кампанії серед населення.

Також, за її словами, до 2025 року в Австрії інвестують загалом 180 млн євро у створення так званих «острівців безпеки», що матимуть достатню кількість енергії та зможуть автономно працювати щонайменше протягом двох тижнів.

«Ми регулярно практикуємо кризові операції з відключення електроенергії. До 2025 року ми вкладемо загалом 180 мільйонів євро для розширення 100 казарм самозабезпечення, які мають достатнє енергозабезпечення і можуть експлуатуватися з електропостачанням», – додала вона.

Тим часом, у Британії планують протестувати схему запобігання відключеннями електроенергії, які можуть тривати до семи днів. Програма була розроблена ще до війни в Україні, але занепокоєння щодо енергопостачання зросло через погрози рф припинити постачання енергоносіїв до Європи. .

Водночас у Білому Домі пообіцяли робити разом з союзниками усе, щоб захищати та ремонтувати критичну інфраструктуру України.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
1 Травня 2024 року - 22:09
28-го квітня соціальна акторська школа «Фенікс» своїм благодійним поетично-музичним вечором...
1 Травня 2024 року - 21:51
27 квітня у Києві відбулася перша зустріч у форматі офлайн....
22 Квітня 2024 року - 15:29
27 квітня 2024 року відбудеться знакова подія для всіх, хто...
21 Квітня 2024 року - 21:30
В Україні у неділю, 21 квітня, на більшості території країни пройдуть...